Duurzame Duim voor Sprundelse aardbeientelers

Aardbeien telen gebeurt bijna het hele jaar rond. Dankzij de kas gaat het werk het hele jaar door. Daarbij wordt steeds vaker op een duurzame manier gewerkt. 

Aardbeibedrijf Ros uit Sprundel vormt daar een belangrijk voorbeeld van. Anton en Anja Ros kregen tijdens de Inspiratiedag van de Regio West-Brabant een 'Duurzame Duim' en de publieksprijs uitgereikt voor hun bedrijfsvoering.

Sinds drie jaar werken Anton en Anja Ros met een kas waarin aardbeien worden geteeld. Daarbij gebruiken zij geen gas om de kas te verwarmen. In plaats daarvan werken zij met een biomassakachel. "Daarin verbranden we houtsnippers en snoeihout. Bij dit proces komt evenveel koolstofdioxide vrij als het hout tijdens de groei heeft opgeslagen. Op deze manier werken we CO2-neutraal", vertelt Anton.

Normaal zou het echtpaar ongeveer 250.000 kuub gas gebruiken. In plaats daarvan gaat jaarlijks ongeveer 750.000 kilo hout de centrale in. Drie kilo hout staat ongeveer gelijk aan één kuub gas.

Klimaat

De biomassakachel brandt niet altijd. "Meestal gebruiken we hem van september tot april.
Vanwege de warmte in september ging hij dit jaar later aan", legt Anton uit. Een computer regelt het klimaat in de kas en stuurt de kachel ook aan.

Gemiddeld ligt de temperatuur onder het glas op een aangename achttien graden. "Dat is perfect voor de aardbeien. Onder deze omstandigheden groeien ze het beste." Het werkt verloopt voor een groot deel geautomatiseerd. Zo bepaalt de computer ook of en hoever de ramen in de kas opengaan en hoe vaak de aardbeienplanten water krijgen. Via zijn mobiele telefoon kan Anton eventueel bijsturen waar nodig.

Dat betekent niet dat Anton en Anja het rustig aan kunnen doen. Buiten het hoogseizoen werken zij met tien medewerkers fulltime om de aardbeien te verwerken. In de zomer plukken dertig werknemers de zomerkoninkjes. Daarbij telen zij ook aardbeien op de volle grond en in tunnels op het land. Van de volle grond komt jaarlijks één teelt. De tunnels leveren twee oogsten op.

"In de kas produceren we drie teelten per jaar. Rond de kerst planten we de aardbeienplanten en rond maart plukken we de eerste vruchten"”, vertelt Anton. De planten in de kas staan op koskosgruis die na elke kweekbeurt worden vervangen. De kokos gaat daarna als compost het eigen land van de familie Ros op.

Voordelen

Het opkweken in de kas biedt volgens Anton veel voordelen: "De planten staan niet in de grond, waardoor de kans op ziektes kleiner wordt. Voor de medewerkers is het fijner werken, omdat zij kunnen blijven staan." Ook op andere onderdelen wordt in het aardbeibedrijf duurzaam gewerkt.

Zo gebruikt Anton in de kas biologische bestrijdingsmiddelen. Spinten (mijten) en tripsen (dunne insecten) kunnen flinke schade aanbrengen aan aardbeien. Zij worden bestreden met hun natuurlijke vijanden: roofmijten. Door die uit te zetten, voorkomen zij dat ongedierte schade toebrengt aan de gewassen. Op deze manier hoeven er geen of minder chemische gewasbeschermingsproducten te worden gebruikt.

Anja is blij met de 'Duurzame Duim.' Het certificaat wat zij hebben ontvangen, hangt nu op een prominente plek in hun huis: "Het is toch een mooie bevestiging van hoe je werkt." In totaal ontvingen zij in de categorie 'Ondernemers' 245 duimen. De Regio West-Brabant houdt de jaarlijkse verkiezing om duurzaamheid onder de aandacht te brengen.

Tip de redactie