Muziekvereniging Oranje treedt op met slagwerktrio Percussive

Warme, melodieuze klanken vullen de grote zaal in De Geerhoek. Zoals iedere donderdagavond is Harmonie Oranje daar aan het repeteren. Voor het niet-getrainde oor klinkt het prachtig. 

Maar dan tikt dirigent Ward De Ketelaere af. Hij vervangt vanavond de vaste dirigent van Oranje, de eveneens Vlaamse Pieter Vandermeiren. "Het moet allemaal wat nadrukkelijker", zegt De Ketelaere. "En ik wil meer trombone horen; dat mag veel harder.” De trombonist wijst verontschuldigend naar de lege plek naast zich: "Ik ben maar alleen vanavond." "Ah, dus bij het concert komt het goed. Oke, opnieuw! Vanaf maat 49."

Het concert waar de dirigent naar verwijst, is het optreden dat Muziekvereniging Oranje binnenkort in schouwburg De Kring in Roosendaal gaat verzorgen. Dat is zo langzamerhand een jaarlijkse traditie en net als eerdere jaren willen de leden van Oranje weer een onvergetelijk muzikaal spektakel neer zetten. Genoeg reden dus om in de weken voorafgaand aan het concert te blijven werken aan het toch al hoge niveau en op alle details te letten.

De muziekvereniging bestaat uit het Harmonieorkest, het opleidingsorkest Jong Oranje, de samenspelgroep Harmonie, het Malletkorps en de samenspelgroep Malletkorps. Alle orkesten staan onder deskundige leiding en streven er naar op een hoog niveau te spelen. En met succes. De vereniging heeft een uitstekende reputatie opgebouwd. Met name Harmonieorkest Oranje is al ruim 25 jaar een toonaangevend orkest in West-Brabant en ook het Malletkorps laat geregeld horen, waartoe een slagwerkensemble in staat is.

Vernieuwend

Mandy Wagemakers speelt hobo en is bestuurslid bij de muziekvereniging. "We proberen ons steeds verder te ontwikkelen en we willen dat graag aan een zo groot mogelijk publiek laten horen. Daarom geven we ook dit jaar weer een groot concert, waaraan behalve de Harmonie ook het Malletkorps meedoet." 

De muziekvereniging probeert steeds vernieuwend te blijven. Wagemakers: "Het concert zal daarom dit jaar extra spectaculair zijn. We voegen een bijzonder theaterelement toe." Ze vertelt dat via de Belgische connecties van dirigent Vandermeiren contacten zijn gelegd met het Vlaamse slagwerktrio Percussive. Dit drietal – bestaande uit Sam Gevers, Jef Verheyden en Bert Van Rillar – gaat meewerken aan het concert van Oranje.

Uitverkocht

Percussive boekt momenteel grote successen met hun slagwerkshow iDrum. Eerder konden hun voorstellingen 'Sjow!' en 'SjowER!' al rekenen op uitverkochte en laaiend enthousiaste theaters. Het trio trad op in landen verspreid door heel Europa. Bij iDrum gebruiken ze een breed arsenaal aan trommels en ander opmerkelijk en verrassend slagwerk.

Ook tablets behoren tot het instrumentarium. Daarmee brengen ze een totaalspektakel, met vette ritmes en humoristische acts. Tijdens het concert zal Percussive een aantal elementen uit iDrum laten zien. Daarnaast spelen ze enkele nummers samen met het harmonieorkest en het malletkorps. Wagemakers belooft: "Samen met Percussive zullen we er voor zorgen dat de toeschouwers dik anderhalf uur lang oren en ogen tekortkomen."

Tip de redactie