De B in de naam B-Swing staat voor Brabant, de provincie waar drie van de vier leden van het nieuwe kwartet wonen en waar hun jazzroots liggen. Het andere lid komt uit Bruinisse. Dit weekend treden ze voor het eerst op in Roosendaal.

De muzikanten zijn al vanaf hun tienerjaren actief in de jazzmuziek en hebben hun sporen verdiend. Afgelopen voorjaar, tijdens een jamsession in Breda, waar iedere jazzmuzikant aan kan deelnemen, voelde de Roosendaalse saxofonist Hans Adams een muzikale klik met pianist Maarten Bruijnes uit Bruinisse en drummer Ger Visschers uit Etten-Leur.

Er werden plannen gesmeed om samen te gaan repeteren. Bruijnes haalde zijn vriend, bassist Jan van der Straate, bij de club en het nieuw jazzkwartet was geboren. Op 13 november vanaf 15.30 uur is de try-out van B-Swing in het Kadehuis in Roosendaal.

Agenda’s

Sinds september repeteren de leden van B-Swing regelmatig samen. Adams vertelt: "We hebben geen vaste repetitieavond maar trekken onze agenda’s en kijken wanneer iedereen kan. We houden van de zelfde soort muziek en dezelfde stijl. We hebben allemaal onze eigen inbreng. Samen lekker muziek maken, daar gaat het ons om. Ons programma is erg gevarieerd en bevat voor het publiek herkenbare nummers. We spelen evergreens van Fats Waller als Honeysuckle rose en ‘On the Sunny side of the street tot nummers van Fats Domino waar je lekker op kunt swingen."

Van Straate voegt toe: "We spelen ook ballads waar je goed op kunt schuifelen en nummers uit het American Songbook, dat is een collectie van de succesvolste Amerikaanse jazz en lichte muziek uit de 20e eeuw afkomstig uit Broadway musicals, muziektheater en Hollywoodfilms. Lekkere lichte vrolijke jazzmuziek."

De leden van de band zijn geen beginnelingen maar ervaren muzikanten, ieder met een aardige staat van dienst in de jazzmuziek. Pianist Maarten Bruijnes begeleidde toen hij 17 jaar was al bekende artiesten als Rita Hovink en De Spelbrekers en speelde voor de NCRV radio. Hij trad 35 jaar op als solo-entertainer en pianist, met een voorliefde voor Erroll Garner.

Hij zat in allerlei formaties, zoals JB Orchestra, ZuidWest5, Scaldis Jazzband, South Jazz Band en AARR en was organisator van jazzconcerten in Zeeland. Ook zit hij regelmatig in jazzmekka Breda achter de piano. Drummer Ger Visschers uit Etten-Leur heeft gespeeld op alle podia in Breda en omstreken en speelt in het Aunt Annie’s Rhythm Rascals jazzorkest.

Caldo Sextet

De twee Roosendaalse leden zijn Adams en Van der Straate. Van der Straate: "Ik heb 30 jaar gespeeld in het Caldo Sextet en stond daarmee ook in het voorprogramma van Chris Barber." Ook trad Van der Straate op voor de koning en koningin tijdens het kennismakingsbezoek in Zeeland en speelt hij in diverse kleine formaties ondermeer in Nuages.

Tevens is hij actief in de bekende Swin Town Jazzband uit Zwijndrecht op banjo en contrabas. Samen met Adams en Bruijnes neemt hij de zang voor zijn rekening.

Altsaxofonist Adams is op vele muzikale vlakken actief en is in Roosendaal bekender als pianist. Hij begeleidt het Franse koor van Alliance Française en was jaren pianist bij het Liekes Zingen in Erato. Ook zingt hij in het Roosendaals Kamerkoor. Adams speelde in Breda in het Combo 'Snapping Fingers' en in Jazzitch (Bergen/Roosendaal). Kortom een gezelschap dat voor een vrolijke gezellige middag kan zorgen.