Het is mogelijk om het rubber uit de kunstgrasvelden op sportpark Vierhoeven in Roosendaal en op het Cruyff Court in de wijk Westrand op korte termijn te verwijderen. 

De rubber korreltjes op het Cruyff Court kunnen het beste worden vervangen door een kunststofsubstituut. Voor sportpark Vierhoeven is gekeken naar kurk als alternatief materiaal. Voor beide velden geldt echter dat er altijd een restant rubbergranulaat achterblijft.

Wethouder Toine Theunis verwacht niet dat het restant rubber mengt met nieuwe kurk korrels. De kunstgrasvelden op Vierhoeven en op het Cruyff Court zijn nog redelijk nieuw. Daardoor zijn de rubber korrels nog voor een groot deel te vervangen. Dat is niet het geval voor de kunstgrasmatten op sportpark Hulsdonk.

Deze velden liggen er al zo lang dat de rubberen korreltjes grotendeels verdicht zijn. Theunis geeft aan dat deze grasvelden eventueel wel in hun geheel kunnen worden vervangen.

Kankerverwekkend

Kunstgras kwam enkele weken geleden negatief in het nieuws, omdat de rubberen korreltjes volgens tv-programma Zembla kankerverwekkend zijn. Het rubber is afkomstig van fijngemalen korrels van autobanden. Er zou niet genoeg onderzoek zijn gedaan naar de veiligheid van dergelijke kunstgrasvelden. Het vervangen van de rubberen korreltjes op het Cruyff Court en bij Vierhoeven kosten respectievelijk 21.000 en 80.000 euro.

De gemeente overweegt om de kunstgrasmatten op Hulsdonk weg te halen en daar XtraGrass-velden te laten aanleggen. Dit zijn velden met een combinatie van kunstgras en natuurgras. Deze voetbalvelden worden als natuurgras onderhouden en hebben een levensduur van ongeveer twintig jaar. Het ombouwen naar XtraGrass kost meer dan het aanbrengen van een nieuw kunstgrasveld met kurk, maar in onderhoud is deze optie wel aanmerkelijk goedkoper.

Uitwerking

Voorlopig blijven de kunstgrasvelden op Vierhoeven, Hulsdonk en op het Cruyff Court nog in tact. Wethouder Toine Theunis wacht een verder uitwerking van de financiële kosten af. Landelijk loopt er een onderzoek naar de veiligheid van rubbergranulaat in kunstgrasvelden.

De gemeente bekijkt deze uitkomsten ook. De voetbalclubs spelen ondertussen door op de velden. Voetbalbond KNVB raadt dit ook aan, omdat het kunstgras zou voldoen aan de wettelijke eisen.