Roosendaal krijgt eigen festival met speciaalbieren

Er wordt wel eens gezegd dat de mooiste ideeën aan de bar of op het terras worden bedacht. De vriendengroep die dit najaar voor het eerst de Speciaalbierdaagse in Roosendaal organiseert, onderschrijft die uitspraak helemaal. 

Met het Kerstbierfestival in Essen als voorbeeld, hebben ze nu hun eigen festival bedacht. En zoals het organisatoren van dit soort evenementen betaamt, wordt er tijdens het hele gesprek met respect over speciaal bier gesproken. Dat mag ook wel, want uiteindelijk gaat het hen erom zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de verschillende smaken en soorten.

De vrienden- en kennissengroep, die het festival zonder commerciële belangen organiseert, bestaat uit Maurice Broeren, Maarten Verheij, Bart van Dorst, Jaap Mulders, Corné Korsmit en Pieter Goorden. 

"Naar aanleiding van het Kerstbierfestival in Essen, waar een aantal van ons regelmatig naar toegaat, bedachten we dat we zoiets zelf in de regio zouden moeten organiseren. En zoals dat gaat, komt er een idee op tafel, wordt het terzijde gelegd, gaat iedereen op vakantie en duikelt het daarna zomaar ineens weer op", weet Maurice Broeren zich de opmaat naar dit festival te herinneren.

"Samen met Maarten ben ik bij mij op het terras gaan zitten en hebben we de zaak nog eens bekeken en uiteindelijk in overleg met de rest van de groep besloten om er voor te gaan."

Proces

"Door gebruik te maken van ieders specialisme, vullen we elkaar perfect aan en hebben we een gedegen organisatie weggezet", beschrijft Maarten Verheij als organisatiedeskundige de basis van de eerste editie. “We hebben gekozen voor een aparte locatie, dus niet bij Broeren in Donkenhof, maar in de kassen van Groencentrum De Wit-Van Dongen.

Die liggen aan de Boeiinksestraat 1, tussen Wouw en Roosendaal, en worden ingericht tot een knus proeflokaal. "We hebben het proeven en praten over bier centraal gesteld, want het gaat ons om de ervaring, de ontdekking en de smaak. Dus er is geen entertainment en dit eerste jaar hebben we ook nog geen officiële lezingen of iets dergelijks. Dat kan in de toekomst altijd nog", verwoordt de enthousiaste ‘voorzitter’ van de club de plannen.

“Want wat er ook gebeurt, we gaan er een traditie van maken. Volgend jaar komt er in ieder geval weer een speciaalbierdaagse, met mogelijk een iets ander of uitgebreider programma. De heren moeten zich nog wel buigen over een geschikte datum of vast weekeinde.

Over de opzet zegt Broeren het volgende: "Mensen kunnen een kaart voor 5 of 6 november aanschaffen via www.speciaalbierdaagse.nl. Daar krijgt men een proefglas, een boekje met de beschrijvingen van de 90 bieren, een flesje water om de smaak te neutraliseren en vijf muntjes om evenzoveel soorten bier te proeven. Bij vertrek ontvangt men dan ook nog een eigen festivalbier, waar de organisatie de hand aan gehad heeft.."

Dat de speciaalbierdaagse een succes wordt, blijkt wel uit het aantal gekochte kaarten. "Half oktober waren er dat al 300, terwijl de meeste mensen uit onze kennissenkring nog even moeten reserveren", besluit de enthousiaste Broeren.

Tip de redactie