Harmonieën uit Nispen en Kruisland vallen in de prijzen

In 1966 vond het eerste Onderling Muziek Concours plaats. Het was bedoeld om een wat minder formele status te creëren, in vergelijking met een bondsconcours. Op zondag 30 oktober was de vijftigste editie van het evenement.

Muziekverenigingen konden tijdens de vijftigste editie in 2016 kans maken op een dagprijs en een progressieprijs. In De Geerhoek in Wouw waren zes dirigenten te zien die enthousiast hun orkesten leidden. De volle zaal, waarbij niet één stoel onbezet bleef, luisterde ademloos. Evenzo de tweekoppige jury die een moeilijke taak volbracht.

Onder een luid applaus wordt dirigent Guy van Geldorp gefeliciteerd. Zijn harmonie St. Caecilia uit Nispen ontvangt de dagprijs. Een jaar eerder, in 2015, won deze harmonie twee prijzen.

Guy van Geldorp: "Ik probeer altijd werk te zoeken dat het orkest goed ligt, waar de muzikant zich in kan vinden." Van Geldorp staat bekend om zijn wendingen met verrassingen. "Tot de laatste repetitie heb ik nog wat anders gedaan. Ik heb het orkest een verhaal verteld om ze te inspireren", laat de blijde dirigent weten, met de dagprijs in zijn handen.

Progressieprijs

Harmonie St. Caecilia Nispen is geprezen om Selections from Starlight Express van Jerry Nowak. De progressieprijs ging naar harmonie St. Caecilia Kruisland. Ook zij namen onder een luide aanmoediging de prijs in ontvangst. De harmonie uit Kruisland heeft aangetoond veel in hun mars te hebben. Zij werden door de jury, die bestond uit Anno Appelo en Edwin de Neijs, geprezen om hun muzikale kwaliteiten met English Folk Song Suite van Ralph Vaughan Williams.

Speciaal voor de vijftigste editie werd er aan iedere muzikant een cadeautje uitgereikt. Het was een vulpotlood met een inscriptie. Binnen de muziekwereld, in relatie tot de dirigent, is dit een toepasselijk cadeau. Corné Heijnen uit Wouw: "Er is een gezegde: Een amateur onthoudt het, een professioneel schrijft het op."

Aan het einde van de speelmiddag, waarbij harmonie Soli Deo Gloria Wouwse Plantage, harmonie St. Caecilia Kruisland, harmonie Juliana Heerle, harmonie St. Caecilia Nispen en harmonie Jong Oranje Wouw voor een prijs speelden en concertharmonie Muziekvereniging Roosendaal een gastoptreden verzorgde, werd de harmonievereniging uit Wouw bedankt voor het ter beschikking stellen van het slagwerk.

Ook John van Doormaal, vicevoorzitter van harmonie St. Caecilia uit Nispen, kijkt terug op een geslaagde dag. Van Doormaal: "Binnen de vereniging is het altijd spannend om deel te nemen aan een concours als dit. Maar het is het plezier waarmee wordt gespeeld. Momenteel zitten we zonder voorzitter. Leden zijn ook welkom."

Wie graag de nieuwe voorzitter van St. Caecilia in Nispen wil worden, kan zich melden bij deze harmonie. De vijftigste editie Onderling Muziek Concours werd georganiseerd door harmonie Soli Deo Gloria Wouwse Plantage, Goof Huijsmans. Voor het volgende jaar kunnen opnieuw samenklanken worden geoefend. Het Onderling Muziek Concours is een jaarlijks evenement dat steeds door een andere harmonie wordt georganiseerd.

Tip de redactie