Vraag om extra controle piloten op luchthaven Seppe

Jan Zagers van Progressief Halderberge wil dat de gemeente Halderberge eens goed gaat onderzoeken of Breda International Airport zich voldoende inspant om piloten te controleren alvorens zij in het vliegtuig stappen. 

Zagers wil daarnaast dat er strenger gehandhaafd wordt als een pilot over de schreef gaat. "Het kan niet steeds alleen bij een waarschuwing blijven", zo zegt hij.

Zagers reageert hiermee op rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid waaruit zou blijken dat er circuitprocedures zijn overtreden. Volgens de directeur van de luchthaven komen dergelijke niet veel voor en zou de verantwoordelijkheid bij de piloot zelf liggen. Zagers wil hier echter niets van weten.

"Uit het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid blijkt dat sommige piloten een loopje nemen met de vliegregels en dat er circuitprocedures worden overtreden. We hebben kunnen lezen dat er soms proces-verbaal wordt opgemaakt, maar dat in het merendeel van de gevallen de piloten er met een waarschuwing vanaf komen. Tot onze verbazing reageert de directeur van het vliegveld in de media dat hij geen bevoegdheid heeft om te handhaven. Dit terwijl er intern wel zorgen zijn over het gedrag van sommige piloten", aldus Zagers.

Alcohol en drugs

Progressief Halderberge is naar eigen zeggen geschrokken en vreest voor grotere ongelukken. "In onze ogen staat de veiligheid van onze burgers, met name in Bosschenhoofd, op het spel!", zegt Zagers die van de gemeente wil weten of ze op de hoogte is van het aantal ongelukken dat in het rapport is opgenomen.

Ook wil Progressief Halderberge weten waarom er niet kan worden opgetreden en of er controle is of een piloot al dan niet dronken of na drugsgebruik achter de stuurknuppel de lucht in gaat. "Als er geen controle is, dan betekent dit een vrijbrief voor gebruik van het vliegveld en is het wachten op een groter ongeluk waarbij mensenlevens op het spel staan."

Zagers raadt de gemeente Halderberge aan met de verantwoordelijken van vliegveld Seppe rond de tafel te gaan zitten en hen te wijzen op hun verantwoordelijkheid.

"Een cultuuromslag bij de piloten lijkt ons ook dringend noodzakelijk!" aldus het raadslid. Hij wil dat de gemeente hoe dan ook in actie komt voor de veiligheid van de omwonenden. "We hopen dat, na de kaakchirurgiezaak die de gemeente 50.000 euro heeft gekost, het vertrouwen wederom niet beschaamd wordt."

Tip de redactie