De Zonnebloem Roosendaal bestaat vijftig jaar. Dat wordt woensdag 9 november met alle gasten en vrijwilligers gevierd met een speciaal programma in Schouwburg de Kring. 

Als er op die middag de verwachte zeventig procent van de gasten en vrijwilligers komt genieten, dan is de schouwburg met zeshonderd mensen goedgevuld. De logistiek om al die mensen daar te krijgen gaat behoorlijk wat tijd in beslag nemen, zodat de zaal al om half twaalf geopend is.

Voorzitter John Basters: "Onze vereniging de Zonnebloem regio Roosendaal bestaat uit zeven afdelingen: Centrum/West, Zuid (Kroeven, Langdonk en Nispen), de Josephwijk, Kortendijk, Fatimawijk, Kalsdonk en Tolberg. Iedere afdeling is autonoom, zodat zij hun eigen organisatie aansturen. Natuurlijk zijn er landelijke regels en afspraken, en dragen wij als regiobestuur, daar waar we kunnen een steentje bij, maar iedere afdeling organiseert haar eigen activiteiten."

Basters is trots op de 120 vrijwilligers, die het Zonnebloemwerk in Roosendaal mogelijk maken. "Zij bezoeken de gasten, dat zijn de mensen die een fysieke beperking hebben, en organiseren regelmatig activiteiten." Landelijk gezien maakt de Zonnebloem gebruik van zo’n 40.000 vrijwilligers, waarmee ze een van de grootste organisaties in Nederland is, die dat zo heeft geregeld.

Vrijwilligerswerk

Penningmeester Yvonne Schoonen benadrukt tijdens het gesprek een aantal malen hoe belangrijk de rol van al die vrijwilligers is. "Onze vrijwilligers tonen een grote sociale en maatschappelijke betrokkenheid. Daardoor geeft hen dat zelf ook veel voldoening. Ze kunnen zelf aangeven of ze gasten willen bezoeken, willen helpen bij activiteiten of ondersteuning bieden bij regionale activiteiten als een winkelmiddag, een boottocht in de Biesbosch of het wagentjes kijken bij het Zunderts bloemencorso."

Voor het bestuur is dit jubileum de uitgelezen kans om gasten en vrijwilligers te trakteren op een schouwburgmiddag met zang, dans, cabaret en een goochelact. "De presentatie is in handen van Corné van Sprundel, en tal van Roosendaalse artiesten maken hun opwachting", zegt voorzitter John Basters over de organisatie van de voorstelling.

En hij vervolgt: "Als je weet dat er op zo’n middag 79 mensen met rollator komen, er 48 rolstoelers bij zijn en dat er een Tilburgse ambulance ingehuurd is om een bedlegerige patiënte 'de dag van haar leven' te bezorgen, dan begrijp je wat een impact zo’n organisatie heeft."  

Shoonen vult hem aan: "Om alle mensen naar de Schouwburg te laten komen zijn er zo’n 130 taxiritten nodig. Dankzij een strikte organisatie en een grote inzet van de vrijwilligers hebben we dat kunnen realiseren. Daarom is deze jubileummiddag niet alleen een presentje voor onze gasten, maar zeker ook voor onze vrijwilligers. Zij vormen tenslotte 'het hart' van de vereniging", besluit zij.