Er komt een verbod op alcoholgebruik rond de Poolse supermarkt Swojska Chata  aan de Gastelseweg in Roosendaal en de controles op overlast worden voort gezet. Dat laat burgemeester Niederer weten in een verklaring.

De onrust rond de Poolse supermarkt houdt de gemoederen al lange tijd bezig. Bezoekers van de supermarkt nuttigen regelmatig alcohol rond de winkel, maken zich schuldig aan foutparkeren en laten zwerfafval achter. De VLP-fractie maakt zich al maanden hard voor een structurele oplossing op de problemen.

Burgemeester Niederer is met een verklaring gekomen na overleg met het team Veiligheid, Toezicht en Handhaving. Hij kondigt hierin nieuwe maatregelen aan, maar verduidelijkt ook dat de Poolse supermarkt Swojska Chata in de wijk zal blijven. "De betreffende supermarkt mag binnen het bestaande bestemmingsplan aan de Gastelseweg gevestigd zijn", stelt de burgemeester.

Alcoholverbod

Een van de maatregelen die de burgemeester treft, is een gebiedsverbod op alcoholgebruik in de omgeving van Swojska Chata. De invoering van het verbod zal naar verwachting enkele weken duren. Ook worden de controles die de gemeente afgelopen zomer om aandringen van de VLP heeft geïntensiveerd, voortgezet.

Bij de controles wordt gelet op foutparkeerders en hinderlijk gedrag. Gemeentelijke toezichthouders voeren de controles eind van de middag en ’s avonds uit. Het controlegebied omvat naast de Gastelseweg ook de Molenstraat in Roosendaal. Aan de Molenstraat zijn twee Poolse supermarkten gevestigd.

Burgemeester Niederer hoopt samen met de Poolse gemeenschap tot een oplossing te komen. Hij is daarom op zoek gegaan naar een gezaghebbende intermediair binnen de Poolse gemeenschap. Deze bemiddelaar moet de Poolse gemeenschap aanspreken op haar gedrag. "Ik wil de Poolse gemeenschap deelgenoot te maken van het probleem om vervolgens te komen tot duurzame oplossingen", stelt Niederer.

Overlast

De Poolse supermarkt werd in december 2015 geopend aan de Gastelseweg. Sindsdien ervaren omwonenden veel overlast. Zo wordt er veel fout geparkeerd bij de winkel, zowel op de stoep als voor opritten van buurtbewoners. Ook zijn er gevallen bekend waarbij bezoekers van de supermarkt in de tuinen van de omwonenden urineren en zwerfafval achterlaten. Het gaat dan onder andere om lege blikjes bier en sigarettenpakjes.