De gemeente Rucphen heeft de wind financieel mee. De uitkering vanuit het Rijk gaat omhoog. "We houden daardoor bijna een ton over op de begroting van 2017", kondigt wethouder Martien de Bruijn van Financiën aan. 

Hij stelt de gemeenteraad voor om dit geld in te zetten voor de bevriezing van de OZB-tarieven in 2017 en 2018. Normaliter stijgen die elk jaar twee procent. De overschotten op de begroting lopen de komende jaren verder op: van bijna 431.000 euro in 2018 tot 655.000 euro in 2020.

"Ik heb in al die jaren als wethouder nog nooit meegemaakt dat de financiële situatie er zo rooskleurig uitzag", vertelt De Bruijn opgetogen. Hij wil de bevolking daar graag van mee laten profiteren door de ozb (onroerendezaakbelasting) niet te verhogen.

Vanuit het Rijk krijgt de gemeente Rucphen dit jaar 285.000 euro meer dan verwacht. Volgens De Bruijn is deze stijging te verklaren, doordat de economie beter draait. Daardoor nemen de inkomsten voor de landelijke overheid toe. Het Rijk laat de gemeenten daarvan meeprofiteren door meer geld uit te keren.

Lagere afvalstoffenheffing

Volgend jaar zien bewoners de afvalstoffenheffing dalen. De gemeente gaat namelijk in zee met een nieuw afvalverwerkingsbedrijf. Het restafval wordt dan niet langer verbrand in de oven van Attero in Moerdijk, maar bij SUEZ ReEnergy in Roosendaal. "Nu kost het verwerken nog 150 euro per ton afval. Dat is vanaf volgend jaar 50 euro per ton", legt De Bruijn uit. Dat merkt de burger in zijn portemonnee en scheelt al gauw enkele tientjes op jaarbasis.

De gemeenteraad neemt woensdag 9 november een besluit over het al dan niet verhogen van de OZB. Volgens De Bruijn krijgt de raad daaraan nog een flinke kluif, omdat er ook de nodige wensen liggen:

"Denk aan verbeteringen in het openbaar groen, de nieuwe communicatievisie en de bouw van een nieuw sportcentrum. Aan deze ambities hangt een prijskaartje. Als de gemeenteraad die wil uitvoeren, zal de beurs moeten worden getrokken. Daarover besluiten uiteindelijk de raadsleden."