De bewoners van de nieuwe starterswoningen aan de Plantagebaan hebben maandagochtend de sleutel van hun gloednieuwe huis ontvangen uit handen van wethouder Toine Theunis. Initiatiefnemer Jan Verbraak is blij: "De woningen zijn echt een wens van de inwoners van ons dorp."

Het is maandagochtend een gezellige drukte bij de starterswoningen van het project 'Hallo Wouwse Plantage' aan de Plantagebaan in het dorp. Onder het genot van een kopje koffie en een worstenbroodje overhandigt wethouder Toine Theunis deze ochtend de sleutels aan de nieuwe bewoners.

Hiermee komt een grote wens van het Dorpsplatform van Wouwse Plantage eindelijk uit.

Leefbaarheid

"Je moet jonge mensen hebben in je dorp. Door starterswoningen te realiseren houd je de jeugd in het dorp", stelt Louis Krook van Bewonersplatform Wouwse Plantage (BWP). "Dat er behoefte aan is, mag duidelijk zijn, de woningen waren zo verkocht."

Al in 2009 gaven inwoners van Wouwse Plantage in een enquête van het Dorpsplatform aan behoefte te hebben aan nieuwe starterswoningen in het dorp. Het platform stelde hierop een uitgebreid bouwplan op.

Hoewel de gemeente in eerste instantie geen financiële bijdrage kon leveren, belandde het plan voor de woningen aan de Plantagebaan niet in de prullenbak.

Burgerparticipatie

In plaats van het plan neer te leggen bij een projectontwikkelaar ging het bewonersplatform zelf om tafel met verschillende partijen. "Een projectontwikkelaar is gericht op winst. Wij wilden iets anders, namelijk betaalbare woningen die compleet zijn en passen bij de wensen van de toekomstige bewoners", legt initiatiefnemer Jan Verbraak uit.

Uiteindelijk leverde ook de gemeente Roosendaal toch een belangrijke financiële bijdrage aan het project. "Mensen moeten me niet zomaar komen vragen om geld", stelt wethouder Theunis. "Je moet met een plan komen en aan kunnen tonen dat er behoefte is aan jouw project. Dat heeft Wouwse Plantage fantastisch gedaan, en dan volgt de gemeente dan ook."

Bewoners

De wethouder overhandigt onder toeziend oog van het vele publiek de sleutels van hun nieuwe woning aan de twee bewoners die als eerste interesse toonden in het project.

"Het zijn prachtige huizen met een grote tuin", vertellen zij blij. "Je kunt rustig wonen, maar bent wel zo in Roosendaal of Bergen op Zoom. Dat is ideaal." Met de sleutel in hun zak, hopen ze begin december te kunnen intrekken in hun nieuwe huis. "Maar eerst nog even flink klussen", lachen ze.