Commissaris van de Koning Wim van de Donk en zijn Zeeuwse ambtgenoot Han Polman hebben woensdag samen het nieuwe oncologisch centrum van het Bravis ziekenhuis geopend. 

Gelijktijdig daarmee openden ze ook de Brabantse vestiging van het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI), dat op het terrein van het ziekenhuis een onderkomen heeft gevonden.

Het nieuwe oncologiecentrum is een toonbeeld van moderne zorg, dat uitstekende faciliteiten biedt voor de bestrijding van kanker. Bestraling vormt een van de mogelijke behandelmethoden. Niet zo lang geleden moesten patiënten uit deze regio naar Vlissingen – naar wat toen nog het Zeeuwse Radiotherapeutisch Instituut heette – als ze bestraling nodig hadden. Het ZRTI is al weer vanaf 2014 operationeel in Roosendaal, maar heeft gewacht met de officiële opening.

"We wisten dat het nieuwe oncologiecentrum er aan zat te komen en we wilden graag de eenheid met het Bravis-ziekenhuis laten zien", legt Tanja Snijders van het ZRTI uit. Door het ZRTI en het oncologiecentrum naast elkaar te huisvesten, kunnen patiënten zowel hun chemotherapie als hun radiotherapie op een locatie krijgen, waardoor de behandeling minder belastend wordt.

Patiënt centraal

Bestuursvoorzitter Hans Ensing van Bravis schetst het belang van het nieuwe centrum. "Niet alleen mensen uit West-Brabant kunnen hier terecht, we gaan ook zorg bieden aan mensen van Tholen en Goeree Overflakkee. We stellen de patiënt centraal. Zowel in het oncologiecentrum als bij het ZRTI creëren we een 'healing environment.'" 

"Kanker beheerst je hele leven; het raakt je werk, je relaties en misschien zelfs wel de relatie met jezelf. 'Je moet vechten' krijgen kankerpatiënten vaak te horen. Maar dat is een hels karwei. Zo nodig kunnen onze patiënten gebruikmaken van een 'lifecoach', die hen helpt om zoveel mogelijk zelf de regie te houden over het proces waar ze doorheen moeten. We bieden een multidisciplinaire aanpak, waardoor de patiënt snel bij verschillende specialisten terecht kan."

Gemak stellen

Bij het ZRTI, met zijn toch wel imponerende apparaten, probeert men de patiënt zo veel mogelijk op zijn gemak te stellen. "Door hen goed te informeren over hoe de behandeling eruit gaat zien", vertelt een van de medewerkers, "en door zo veel mogelijk rekening te houden met hun eigen wensen."

Bestuursvoorzitter Ensink wijst er op dat de komst van het oncologiecentrum een gevolg is van de fusie van de ziekenhuizen in Roosendaal en Bergen op Zoom. "Er moest voor beide partijen wat te winnen zijn. Het oncologiecentrum paste het best in het profiel van de Roosendaalse vestiging: we zijn blij en trots dat het er nu is."

Haarstichting

Dan is het de beurt aan beide commissarissen. Ze knippen bij deze opening eens een keer geen linten door, maar vlechten af. Vier medewerksters van beide organisaties hebben hun haar extra lang laten groeien. Zij stellen dat beschikbaar aan de Nederlandse Haarstichting.

Deze stichting zamelt haar in voor vrouwen met borstkanker die met kaalheid te maken krijgen en die zelf niet de financiële middelen hebben om een pruik te kopen. De openingshandeling door beide heren is tevens de start van de actie 'Geknipt voor haar', die tijdens de Open Dag van het oncologiecentrum en het ZRTI in maart 2017 moet uitmonden in een groot aantal haardonaties voor onder andere de Haarstichting.