Met nog twee wedstrijden te gaan was de 13-jarige Valentino Roks niet meer in te halen. De jonge Willebrorder mag zich sinds deze maand Nederlands kampioen Quad Special noemen bij de 85cc klasse. 

Voor het hele gezin is de sport van Valentino een manier van leven geworden, maar dat is niet vreemd. Vader Ronnie en moeder Anita hebben vroeger zelf op snelle motorfietsen gereden. Ronnie besmette Valentino met het quadvirus toen hij nog maar vier jaar oud was. Sindsdien zijn ze met zijn drieën ieder weekend met de caravan op pad voor wedstrijden in Nederland of België. Dan komen ze vaak dezelfde mensen tegen die de verse koffie van Anita altijd erg waarderen.

De doordeweekse dagen zijn er voor de voorbereiding. Ronnie houdt zich vier tot vijf avonden in de week bezig met het in topconditie houden van de quad. Anita zorgt ervoor dat alle spullen schoon en ingepakt zijn, terwijl er thuis ook nog van alles moet gebeuren. Valentino zelf doet zijn best op het Munnikenheide College en traint regelmatig bij voetbalclub Rood-Wit. Hierdoor blijft ook zijn conditie op peil.

Pech

Vorig jaar leek Valentino ook al Nederlands kampioen te worden. Het noodlot sloeg echter toe toen, tijdens een wedstrijd in Geldermalsen, zijn achteras brak. "Met het insturen van de bocht sloeg de quad een paar keer over de kop en brak Valentino zijn pols. Hierdoor was hij een aantal weken uitgeschakeld. Ondanks dat hij daarna alle wedstrijden won, moest hij zijn felbegeerde eerste plaats inruilen voor de tweede plek", legt Ronnie uit.

Ook dit seizoen had hij wel eens pech, waardoor hij twee keer als tweede eindigde. Met de winnaarsmentaliteit van Valentino betekent een tweede plaats een slechte dag. Dat heeft hij overigens niet van een vreemde. Ronnie en Anita herkennen dit beiden in zichzelf. Valentino doet zijn naam trouwens eer aan. Zijn ouders lieten zich inspireren door de Italiaanse motorcoureur Valentino Rossi. "Wij hebben Valentino Roksi", grapt Anita.

In Dongen wordt dit jaar de laatste competitiewedstrijd gereden. Die is op zaterdag 30 oktober. De Motorsport Organisatie Nederland (MON) doet dan de officiële huldiging. Daarna komen nog een paar open wedstrijden, zoals in Made.

Daar wordt van 4 tot 6 november een heel weekend lang gecrost met motoren, zijspannen en quads. "Als het weer een beetje meezit dan is dat een mooi evenement en lekker dichtbij", zegt Ronnie enthousiast. Ondanks dat het geen competitiewedstrijd is, zal Valentino niet kalm aan doen. "Hij wil toch altijd winnen."

Overstap

Vanaf volgend seizoen stapt Valentino over van de 85cc naar de 250cc. Als het wedstrijdseizoen afgelopen is, gaat hij daar flink voor trainen. "Het is wel een heel stuk zwaarder op een 250cc", geeft Valentino toe. "Ik merk wel dat ik conditie tekort kom." Krachttraining staat sinds kort ook op het trainingsprogramma. Dat is nodig om de oudere jongens, die al een paar jaar in de 250cc-klasse rijden, bij te houden.

Het team Ecomaxx, waarbij Valentino sinds dit seizoen rijdt, ondersteunt hem daarbij fantastisch. Dat geldt ook voor de vele lokale sponsors. "De wedstrijden worden dan ook veel zwaarder doordat het parcours veel meer kapot gereden wordt", legt Ronnie uit. "Maar dat is niet erg, dan heeft hij een mooie uitdaging."