Het idee om de voormalige atletiekbaan op sportpark Red Band te veranderen in een trainingsparcours voor wielrenners heeft de ‘CityChallenge’ gewonnen. 

De gemeente Roosendaal had een prijsvraag uitgeschreven met als doel een nieuwe toekomst te verzinnen voor Red Band. Dit sportpark staat grotendeels leeg sinds het vertrek van atletiekclub THOR naar Vierhoeven.

Wielertoerclub De Kaaimannen kwam met het idee voor de Wieler Experience op Sportpark Red Band. Naast een wielerbaan maakt ook de komst van een dirt track/BMX-parcours onderdeel uit van de plannen. Dit is een hindernisparcours voor crossfietsers. De Kaaimannen wonnen met hun plan een bedrag van 600 euro.

Volgens wethouder Toine Theunis van Sport leent de voormalige atletiekbaan zich prima voor hergebruik: "Aan de baan is alleen de toplaag versleten, dus een wielerbaan zou mogelijk moeten zijn." Dat hebben de Kaaimannen ook nagemeten.

Borchwerf 

De rode atletiekronde is ongeveer een kilometer lang en is dat is voldoende voor een asfalt trainingsbaan. "Dat heb ik persoonlijk nagemeten", benadrukt Theunis. Momenteel trainen de Kaaimannen in het najaar en in de winter op industrieterrein Borchwerf. Daar zijn meer verenigingen actief, zoals de jonge renners die zijn aangesloten bij RSC de Zuidwesthoek.

Het trainen op Borchwerf is volgens voorzitter Carlo Schepers geen ideale situatie: "Het is daar wel verlicht, maar we hebben wel te maken met verkeer op het industrieterrein. Dat levert soms onveilige situaties op."

Onderzoek

In buurgemeente Rucphen liggen ook vergevorderde plannen voor een wielerbaan en een BMX-track, maar dat hoeft elkaar volgens wethouder Theunis niet te bijten. Volgens hem kunnen de twee asfaltparcoursen prima naast elkaar bestaan. Het is overigens niet zeker dat er ook daadwerkelijk een trainingsbaan op Red Bandkomt. De volgende stap is een onderzoek naar de mogelijkheden die dat verder in kaart brengt.

In totaal waren er 52 ideeën ingediend voor een nieuwe bestemming voor sportpark Red Band. Die waren heel gevarieerd: van een eetbaar doolhof tot een Roosendaalse Markthal. Tweede werd uiteindelijk het idee van Joost Schoenmakers voor het realiseren van een skeeler- en schaatsbaan.

Een derde prijs was weggelegd voor Colinda van der Velden die het concept voor het ‘Beach Parc Roosendaal’ indiende. Theunis sluit niet uit dat Red Band meerdere bestemmingen krijgt. Een asfalt trainingsbaan zou mogelijk ook kunnen worden gebruikt door skeeleraars.