Bewoners Vissenberg: oplossing voor loslatende gevelplaten

Gekscherend wordt nieuwbouwwijk Vissenberg 2 te Sprundel al 'De Mozaïekwijk' genoemd. Reden is de door houtblokjes gestutte gevelplaten van 24 woningen, goed zichtbaar vanaf de Vorenseindseweg. 

Al een jaar na oplevering, in 2009, lieten de gevelplaten los. Inmiddels zijn de bewoners zeven jaar verder en wachten nog steeds op een structurele oplossing die verkoper/huurder te bieden heeft, in dit geval woningcorporatie Thuisvester.

Het geduld bij de bewoners is op en de frustraties bereiken een climax in de vorm van een handtekeningenactie. "Alle benadeelden hebben getekend, deze week worden ze aangeboden aan Thuisvester", verklaart gedupeerde Jos Evers die de actie op touw heeft gezet.

Mankement

In 2008 worden de woningen, zowel huur als koop, via Zorg voor Wonen (nu Thuisvester), opgeleverd. Anderhalf jaar na dato komen de eerste platen aan de zijgevel los. Binnen vier jaar vertonen alle 24 woningen hetzelfde mankement. "De aannemer is een jaar na oplevering failliet gegaan. Thuisvester heeft bij enkele woningen de platen opnieuw bevestigd maar ook die laten los", aldus Evers.

Om erger te voorkomen heeft woningcorporatie Thuisvester deze losse panelen middels kleine houten blokjes vastgezet. "Ik moet er niet aan denken dat een dergelijke plaat in je tuin waait. Gelukkig zijn er nog geen ongelukken gebeurd. Wel is een ouder echtpaar, dat door de straat fietste, ten val gekomen. Ze waren zo verbaasd en bleven al fietsend naar de gevels staren waardoor hun sturen verstrikt raakten. Gelukkig viel de schade mee", weet Miranca Evers- Boeren te herinneren.

Inmiddels loopt het contact met de gedupeerden via Agel Adviseurs. Begin 2016 wordt een pilot gestart. Bij één koopwoning wordt de gehele beplating ontmanteld en opnieuw aangebracht. "De platen zijn met lijm bevestigd op houten richels die geheel zijn weggerot. Het isolatiemateriaal is door het vocht ook aangetast."

"Kortom, de gehele constructie moet worden vervangen. Naar aanleiding van deze pilot heeft de contactpersoon van Agel Adviseurs ons laten weten dat vóór de zomervakantie alle woningen op deze wijze worden aangepakt. Het hout wordt vervangen voor aluminium, met nieuw isolatiemateriaal en goede beplating", verklaart de actievoerder.

Bouwgarantie

De bewoners wachten nog steeds op deze verbouwing. De bouwgarantie loopt in 2018 af en voor die tijd moet er echt een oplossing komen. Probleem is dat iedere leverancier garantie geeft op zijn eigen onderdeel. "Thuisvester is waarschijnlijk zoekende naar een partij die de garantie compleet op zich neemt. Maar deze gebreken kunnen nooit het probleem van de koper zijn. De verkoper heeft de verplichting om met een oplossing te komen", concludeert Evers.

Drie weken geleden hebben de bewoners Thuisvester voor een ultimatum gesteld. "We willen alles zwart op wit. Dat de fout wordt erkend en dat de constructie binnen de bouwgarantie vervangen wordt. We zijn nog in afwachting van het antwoord. Volgens de contactpersoon liggen onze eisen bij het bestuur van Thuisvester op tafel. We zijn inmiddels weer een maand verder, vandaar onze acties."

Woordvoerster Connie Tuijl laat namens Thuisvester weten dat er sprake is van een vervelende situatie: "Naar aanleiding van de pilot zijn er nadere onderzoeken verricht. We wachten de uitslagen van deze onderzoeken af. De bewoners zijn daarvan overigens in kennis gesteld. Deze uitslag verwacht ik op zijn vroegst over twee weken. Bewoners worden dan snel geïnformeerd."

NUwerk

Tip de redactie