Avans in 2018 van start met hbo-onderwijs in Roosendaal

Avans Hogeschool start in september 2018 met hbo-onderwijs in Roosendaal. Op het 'Regionale Associate degree College' kunnen studenten een tweejarige opleiding volgen die qua niveau tussen mbo-niveau 3 en hbo ligt. 

Dit schooljaar richt Avans zich eerst op het werven van studenten voor een soortgelijke vestiging in Den Bosch.

Dat meldt Punt, het studentenblad van Avans Hogeschool. De vestiging van Avans in Roosendaal gaat later open, omdat bij dit college intensief wordt samengewerkt met Hogeschool Zeeland. Daarvoor moet een aparte stichting worden opgericht. Daarvoor dienst eerst de wetgeving te worden gewijzigd. Bestuursvoorzitter Paul Rüpp denkt dat dit waarschijnlijk in de loop van 2017 een feit is.

Toetsing

Ook komt er in Roosendaal een nieuw gebouw voor Avans aan de Oostelijke Havendijk. Deze nieuwbouw is zeker niet gereed voor september 2017. Ook dienen er nog een aantal opleidingen te worden getoetst, voordat die kunnen worden gegeven. In theorie had Avans wel van start kunnen gaan volgend jaar, maar Paul Rüpp wil liever volwaardig beginnen en wacht daarom tot september 2018.

In Den Bosch beschikt Avans al over een eigen pand voor de opleidingen op Associate degree-niveau. Daar trekken de Ad-studies in bij de Academie voor Marketing en International Business. Avans streeft er naar dat de opleidingen in Roosendaal zo’n 1.500 tot 1.600 studenten trekken. "Trekken we drie jaar lang maar vijfhonderd studenten, dan is het einde verhaal", kondigt Rüpp tegenover Punt aan.

Associate degree

De 'associate degree-opleiding' is een relatief nieuwe onderwijsvorm die zich met name richt op studenten vanuit het MBO. Dit is een wettelijk erkende opleiding in het hbo die zich met name richt op studenten vanuit het MBO. De 'associate degree' vult het gat op tussen de mbo-opleiding en de vierjarige hbo-bachelor.

Veel mbo-afgestudeerden willen wel doorstromen naar het hbo-onderwijs, maar zien op tegen de duur van de opleiding. Via een Ad-opleiding kunnen mbo’ers hun vakmanschap in twee jaar tijd toch naar een hoger niveau tillen. Dit is voor Avans ook de belangrijkste doelgroep. De Ad maakt voor hen een vervolgopleiding na het mbo toegankelijker.

Tip de redactie