Kinderen houden inzamelactie voor Serious Request

Mick Kalsbeek en Sjors Manné, beiden tien jaar oud, zijn lid van korfbalvereniging Keep-Fit ’70. Vorig jaar zag Mick op televisie een onderwerp over een zwemvereniging die een inzamelingactie had georganiseerd voor de jaarlijkse actie Serious Request. 

"Zullen wij dat volgend jaar ook doen?" stelde hij voor aan Sjors. Ze legden het plan voor aan hun vaders Marc Manné en Martin Kalsbeek, die ook lid zijn van de vereniging, Kalsbeek als trainer van het eerste team. "Wat een goed idee", vonden die, "maar dan gaan jullie wel zelf helpen om het op poten te zetten."

Samen met hun teamgenoten bedachten de jongens manieren om geld in te zamelen. Het hoogtepunt van hun actie is op zaterdag 22 oktober. Dan houden ze vanaf elf uur op het terrein van Keep-Fit op Sportpark Vierhoeven een korfbaltoernooi voor D-teams, met kinderen van tien tot twaalf jaar oud. "We hebben verenigingen uit de omgeving uitgenodigd", vertelt Sjors. "Die vonden het ook een goed plan."

De inschrijftermijn sluit pas na het verschijnen van deze editie, dus de jongens weten op dit moment nog niet hoeveel teams op hun uitnodiging ingaan. "Bij de D’tjes spelen we in de competitie met achttallen", legt Mick uit, "Maar bij dit toernooi gaan we op een half veld vier tegen vier of zes tegen zes spelen. Dat zien we nog wel."

De opbrengst van Serious Request 2016 gaat naar het Rode Kruis-project en wordt gebruikt voor de bestrijding van longontsteking onder kinderen in ontwikkelingslanden. Daar sterven ieder jaar meer dan 900.000 kinderen jonger dan zes jaar oud aan deze ziekte; meer dan aan aids, hiv, malaria en mazelen bij elkaar opgeteld.

Terwijl een longontsteking in veel gevallen onder de juiste omstandigheden goed te behandelen is. Het zenuwcentrum van de actie –het Glazen Huis– staat dit jaar in Breda.

Spontane actie

"We gaan de opbrengst van onze actie met het hele team naar Breda brengen", vertelt Sjors. "En na afloop gaan we met onze ouders een hapje eten." Manné en Kalsbeek sr, die kennelijk voor het eerst van dit onderdeel van het plan horen, kijken enigszins verbaasd, maar geven zich snel gewonnen.

"We zijn hartstikke trots op onze kinderen", zegt Kalsbeek. "Ze kwamen zelf spontaan met dit idee en ze zijn heel enthousiast bezig om geld in te zamelen. Het is mooi dat ze oog hebben voor kinderen die het minder goed hebben dan zij zelf."

Tip de redactie