Wethouder Toine Theunis van Sport bekijkt of de rubberen korrels in de kunstgrasvelden op het Johan Cruyff Court in de wijk Westrand en op sportpark Vierhoeven snel kunnen worden opgeruimd. 

Aanleiding is een uitzending van tv-programma Zembla waaruit bleek dat er nog geen degelijk onderzoek is gedaan naar de gezondheidseffecten van het 'rubbergranulaat' dat wordt uitgestrooid over het nepgras.

Mogelijk zitten er in de rubberen korreltjes sporen van kankerverwekkende stoffen. In de kunstgrasvelden worden fijngemalen korrels uit autobanden verwerkt. In het verleden werd onderzoek gedaan naar het gebruik van de velden, maar de uitkomsten daarvan worden nu in twijfel getrokken.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft inmiddels opdracht gekregen voor een nieuw onderzoek.

Theunis wil de uitkomsten daarvan niet afwachten: "Wij bekijken of het mogelijk is om de rubberen korrels op korte termijn op te stofzuigen en te vervangen door kurk korrels. Daarbij kijken we ook naar kosten." Deze mogelijkheid bestaat, omdat de velden in de Westrand en op Vierhoeven redelijk nieuw zijn.

Kankerverwekkend

Op Sportpark Hulsdonk liggen ook twee kunstgrasvelden. Die zijn inmiddels acht jaar oud. Het is de bedoeling om die over twee jaar te vervangen. Op deze oudere velden is het niet mogelijk de rubberen korreltjes weg te halen. Als blijkt dat het rubbergranulaat echt kankerverwekkend is, overweegt Theunis om dit kunstgras eerder weg te halen: "We gaan dan in gesprek met de clubs om te kijken of er weer kunstgras terugkomt of echt gras."

De voetbalclubs in Roosendaal maken voorlopig gewoon gebruik van de velden. Dit doen zij op aanraden van voetbalbond KVNB. Die vertrouwt op de expertise van het RIVM op basis van eerdere onderzoeken. Wel moedigt de bond het extra onderzoek aan dat nu wordt gehouden. 'Dat draagt bij aan meer zekerheid over de veiligheid en de gezondheid op de Nederlandse velden voor sporters", meldt de KNVB.

De bond wijst er ook op dat rubber kunstgras moet voldoen aan wettelijke eisen. Die zouden vergelijkbaar zijn met rubberen fopspenen, telefoonhoesjes en speelgoed. In Roosendaal beschikt ook hockeyvereniging De Pelikaan over een kunstveld. In hockeyvelden zit echter standaard geen rubbergranulaat.