Zaterdag 8 oktober kreeg het winnende werk van Esther Siemons een overweldigend juryrapport met de opmerking “Kunst met een iets grotere K” tijdens de uitreiking van de Cultuurprijs Rucphen 2016.

Verspreid in de centrale hal van het gemeentehuis, de vitrines in de gang en in de ruimte voor de raadzaal, worden kunstwerken geëxposeerd. Alles afkomstig van inwoners of voormalige inwoners van de gemeente Rucphen. Wat direct opvalt, is de variatie. Er hangen niet alleen foto´s en schilderijen.

Er zijn ook beeldjes, sculpturen en een kunstwerk met mosselschelpen. Een deelnemersveld van tweeëntwintig lokale kunstenaars had zich aangemeld voor de Cultuurprijs Rucphen 2016. Het thema ‘Spiegel van Rucphen’ wordt bij sommige kunstwerken direct duidelijk, bij anderen wordt aanspraak gemaakt op de fantasie.

Historie

Tijdens de prijsuitreiking voert wethouder Cees Evers in de raadzaal het woord. "De geschiedenis van de Cultuurprijs gaat terug tot 1995", vertelt Evers. "De intentie was toen om dit iedere twee tot drie jaar te herhalen, maar dat is anders gelopen. Nu, 21 jaar later, is de vierde editie." 

Eerdere winnaars waren Tinus van de Maagdenberg in 2000, als oprichter van de Heemkundekring Sprundel, harmonie NEO in 2006 en jeugdorkest Triple-S in 2013. Deze keer zijn de beeldkunstenaars aan de beurt. De volgende editie is in 2018 en dan is het genre ‘erfgoed’.

Vier genomineerden

De jury bestaat dit jaar uit drie deskundige leden: Galeriehouder Ton Jaspers, docent beeldende vormgeving Mary Vincenten en galeriehoudster Gerry Broos. "De jury is aangenaam verrast door de geleverde kwantiteit en kwaliteit", licht Jaspers namens de jury toe. Uit de, stuk voor stuk prachtige, inzendingen heeft de jury vier genomineerden geselecteerd.

Ingrid Mol uit Rucphen zond een zwart/wit fotoreportage in van het internationale voetbaltoernooi in Sint Willebrord. De gezichtsuitdrukkingen van de kinderen op de foto´s spreken boekdelen.

Jessica van Rooden uit Zegge maakte een prachtig beeld van het ‘Klaveren Vrouwke’, ofwel Geert Schrauwen die tijdens de Eerste Wereldoorlog als smokkelaar in het grensgebied actief was. Het is de beeltenis van een hoofd in losse delen met teksten binnenin.

Oud Willebrorder Jack Marijnissen fotografeerde de Willibroduskerk en bewerkte de foto dusdanig dat er een sprookjesachtige sfeer is ontstaan. Zijn afdruk achterop glas geeft de foto nog meer diepte.

De vierde genomineerde is Esther Siemons uit Zegge. Haar schilderij achter plexiglas is gemaakt zonder kwast of penseel. Rakelen noemt Esther deze techniek, waarbij verf aangebracht wordt en met verschillende handelingen gedeeltelijk van de ondergrond verwijderd wordt.

Juryrapport

Cees Evers las voor waarom de jury tot haar besluit was gekomen: "Het werk van Esther Siemons is geen letterlijke vertaling van een spiegel van Rucphen, echter door de abstracte grafische compositie, het krachtige kleurgebruik en het vakmanschap waarmee de gelaagdheid in het werk is aangebracht, laat Esther Rucphen trots in haar eigen cultuurspiegel kijken."

"Ze levert met haar hedendaagse werk het bewijs dat kunst met een iets grotere K niet alleen is voorbehouden aan de grotere stad of een gevestigde naam en vormt daarmee naar onze mening een terechte winnares."

Geheel verrast en onvoorbereid verklaart de winnares voor het publiek: "Ik ben vereerd en heel trots dat ik heb mogen winnen." De expositie van alle ingezonden werken is nog tot eind november in het gemeentehuis te bezichtigen.