De gemeente Rucphen overweegt om de spoorwegovergang bij de Spiekestraat in Zegge toch te sluiten.

Het college van burgemeester en wethouders heeft een adviesbureau de opdracht gegeven om te kijken wat de financiële gevolgen zijn voor omwonenden en eigenaren van bedrijven aan de Spiekestraat als deze spoorkruising inderdaad dichtgaat.

Deze groep moet dan voortaan omrijden via de dorpskern van Zegge om op de plaats van bestemming te komen. Zij kunnen deze kosten mogelijk vergoed krijgen. Het adviesbureau brengt in kaart hoe groot het risico is dat betrokkenen ook daadwerkelijk een beroep zullen doen op een eventuele compensatieregeling.

Dodelijke ongevallen

De spoorwegovergang aan de Spiekestraat is berucht. In het verleden hebben zich drie dodelijke ongevallen voorgedaan op de rails. In 2012 kwam een 80-jarige fietser uit Roosendaal om het leven toen hij werd aangereden door een trein.

Daarnaast gebeurden er de afgelopen jaren verschillende andere ongevallen waarbij fietsers ten val kwamen. Het kruispunt tussen de weg en de rails is relatief gevaarlijk vanwege de diagonale ligging van de Spiekestraat ten opzichte van de spoorwegovergang.

Volgens een woordvoerster van de gemeente is er maar één manier om deze verkeerssituatie veiliger te maken. "Dat is door de rijbaan van de Spiekestraat haaks aan te laten sluiten op de spoorwegovergang." Aan deze aanpassing hangt een prijskaartje van 728.000 euro.

Voorkeur

Spoorwegbeheerder ProRail geeft de voorkeur aan het sluiten van de overweg. Woordvoerder René Vegter meldt dat dit alleen in samenwerking met de gemeente kan gebeuren, omdat die verantwoordelijk is voor het wegbeheer. "Wij hebben dus niet het alleenrecht en saneren kan alleen plaatsvinden als de wegbeheerder het er ook mee eens is." 

Volgens ProRail komen jaarlijks tien mensen om het leven bij ongevallen op spoorwegovergangen. Daarbij gaat het vrijwel altijd om weggebruikers. Ongelukken zorgen ook voor langdurige verstoring van het treinverkeer.

Als de uitkomsten van het onderzoek van het adviesbureau bekend zijn, neemt het college van burgemeester en wethouders een besluit over het al dan niet sluiten van de spoorwegovergang. Op de Spiekestraat steekt veel landbouwverkeer over. Ook passeren veel fietsers de weg. Officieel mag alleen bestemmingsverkeer op deze weg komen.