De Rucphense oud-wielrenner Daan Luijkx werkt aan een nieuwe wielerploeg. Daarvoor wil hij een nieuw verdienmodel ontwikkelen. 

Hij streeft er naar dat niet langer de sponsoren op het wielertricot staan, maar de naam van het wielerteam zelf. Bedrijven die de nieuwe ploeg ondersteunen zouden op deze manier willen meewerken aan een 'meer duurzame wereld.' Lujkx' ploeg gaat 'Team Earth' heten. Dat meldt het Financieel Dagblad.

Daan Luijkx is de voormalig algemeen leider van de inmiddels opgeheven wielerteam Vacansoleil-DCM. Deze ploeg verdween in 2013 uit het profrennen na een periode van vijf jaar.

Reden was dat de sponsoren besloten om er de stekker uit te trekken en er geen geld was voor voortzetting van een profploeg.

Sponsoring

Dit lot is vele wielerploegen beschoren. Zo houdt bijvoorbeeld ook de bekende opleidingsploeg Rabobank Continental ermee op. Oorzaak is het besluit van de bank om uit de wielersport te stappen. De wielerploegen krijgen bijna alleen geld uit sponsoring, maar niet uit bijvoorbeeld tv-rechten.

Luijkx wil iets in dat probleem doen. Hij streeft er naar om de 'meest duurzame wielerploeg ter wereld' op te richten. De renners moeten dat laten zien door ook ambassadeur te zijn van een betere wereld. Alle gebruiksobjecten, zoals fietsen, shirt en auto’s dienen een milieuvriendelijk karakter te hebben.

Budget

Sponsoren zijn bij dit team alleen welkom als zij de boodschap van het team ondersteunen. Luijkx gelooft dat deze boodschap werkt. Hij streeft naar een teambudget van vijftien tot twintig miljoen euro. Daarmee denkt hij in de wielertop te kunnen meedraaien.

In totaal zoekt hij zes sponsoren die zich voor minimaal vijf jaar willen verbinden aan de nieuwe ploeg . Hij heeft er vertrouwen in dat dit gaat lukken. Volgens hem gaan nu ook deuren voor hem open bij bedrijven die zich eerder niet inlieten met de wielersport.