In 1991 na haar opleiding Theologie in Leuven en een aanvullend jaar tot pastoraal werker in Tilburg ging Myriam de Jong-Smits aan de slag in het bisdom Breda. 

Ze werkte zeven jaar in Zeeuws-Vlaanderen in Koewacht, Heikant en St. Jansteen in het parochiepastoraat. Daarna maakte zij de stap na ar het dekenaat Zeeland, dat ook onder het bisdom Breda valt. Sinds 2013 werkt De Jong-Smits in het pastorale team dat de taken verzorgt voor de parochies Onze Lieve Vrouw in het Woud, gevestigd in Wouw en De Bron in Hoogerheide.

Haar gezellige Vlaamse tongval verraadt haar afkomst. De Jong-Smits is geboren in de Belgische plaats Duffel. Ze vertelt: "Op mijn achttiende ben ik theologie gaan studeren in Leuven. Daar krijg je alleen het theoretische verhaal. Ik wilde graag in een parochie werken en heb daarom nog een kopjaar praktische vorming pastoraal in Tilburg gedaan."

"In België was het werk van een pastoraal werker niet zo algemeen en in Nederland had ik meer kansen op een baan. In Zeeuws-Vlaanderen waar ik mijn carrière begonnen ben, werkte een hele groep uit België. Sinds 2013 werk ik ook parttime in Antwerpen als educatief medewerkster bij de vormingsdienst van het bisdom Antwerpen. In het pastoraat van de parochies in Wouw en Woensdrecht werk ik officieel twintig uur in de week maar in de praktijk zijn het er wel meer."

Communieviering

De parochie Onze Lieve Vrouw in het Woud, genoemd naar een kapel die in 1200 in Wouw stond, omvat de kerkdorpen Wouw, Heerle, Moerstraten en Wouwse Plantage. De parochie De Bron bestaat uit de parochies Hoogerheide/Woensdrecht, Putte, Huijbergen, en Ossendrecht. Het werk van De Jong- Smits bestaat uit het geven van catechese in beide parochies.

Ze geeft cursussen over geloofsthema’s maar haar voornaamste taak is het voorbereiden van de kinderen op hun Eerste Heilige Communie en op het Heilig Vormsel. Ze gaat naar de basisscholen om haar verhaal te doen en vertelt:

"De kinderen die hun Communie doen luisteren graag naar de Bijbelverhalen. Je ziet de verwondering, dat is mooi. Tijdens de Communieviering probeer ik ieder kind iets te laten doen. De één leest iets voor, de ander helpt bij het klaarmaken van de tafel. Het moet een vreugdevolle dag worden. De kinderen die hun vormsel doen zijn rond de twaalf jaar en zijn meer gemotiveerd. Ze kiezen er echt voor. Sinds 2014 hebben we nog één vormselviering per jaar."

Betekenis van de doop

In het parochiecentrum in Ossendrecht en in Wouw geeft De Jong-Smits ook aan ouders doopcatechese. Ze geeft uitleg over de betekenis van de doop. "Poolse ouders nemen de peter en meter niet alleen mee naar de doopdienst maar ook naar de doopcatechese. Zij staan de ouders bij in de geloofsopvoeding van hun kinderen." 

Het jubileum van De Jong- Smits wordt 8 oktober om 17.00 uur gevierd met een eucharistieviering in de Gertrudiskerk in Heerle. Hoofdcelebrant is Vicaris-generaal Bruno Aerts van het bisdom Antwerpen. Vicaris-generaal H. Lommers van het bisdom Breda en pastoor de Kort zullen concelebreren. Diaken Ryan Ketelaar verleent liturgische assistentie. Daarna volgt er een receptie. De Jong-Smits blijft er gelaten onder en zegt: "Je doet gewoon je werk en dan is het ineens 25 jaar."