De 11-jarige scholier Finn van Eijk werd uit 2600 aanmeldingen geselecteerd om deel te nemen aan een auditie voor de korte Nederlandse film Frootshoot De Dropping en de schat van Blijburgt.

De opnames vonden plaats in de zomervakantie en de film ging in Amsterdam in première.

De film is geregisseerd door Pim Wessels, tevens acteur en bekend van De Scheepsjongens van Bontekoe, Spangas en Van God Los. Wessels heeft een eigen bedrijf SETLIFE van waaruit het filmpjes maakt voor YouTube.

"Mijn moeder zag op Facebook een oproep voorbij komen waar men op zoek was naar de meest avontuurlijke kids van Nederland”, begin Finn zijn avontuur. "Finn, dat is jou op het lijf geschreven, zei ze tegen mij." 

Opdrachten

Finn klikte de pagina aan en vulde meteen een aantal vragen in en uploadde zijn foto. Een paar weken later kreeg hij bericht dat hij uit maar liefst 2.600 inzendingen samen met zeventien andere jongens en meisjes was uitgekozen om auditie te komen doen op Centre Parcs De Kempervennen.

"Hier moesten we allerlei leuke opdrachten doen, die terug te zien zijn in de trailer van de film", vertelt Finn. Zo moesten ze mountainbiken, samen van palen een brug bouwen, propjes door een buis schieten en een hoge klimtoren beklimmen. "Enkele dagen later kreeg ik te horen dat ik door was."

Opnames

De opnames vonden plaats tijdens de eerste week van de schoolvakantie. Er werd gefilmd op het park Land van Ooit. Het verhaal gaat over een archeoloog Markus de Graaff die op zoek is naar de sleutel van de schatkist van Blijburght. Daarom werden deze vijf jonge acteurs gecast op kracht, intelligentie en samenwerking. "We moesten aan de hand van coördinaten op zoek naar drie stukken van de sleutel, die samen als puzzelstukjes in het slot pasten."

De rol van Marcus de Graaff werd vertolkt door de acteur Bart Leenders en die van zijn zoon Sem door de acteur Armand Rosbak. "Het was leuk om mee te doen", vertelt Finn. "Ik heb al eens eerder tweemaal een figurantenrolletje gespeeld, aan het einde krijg je dan een envelopje met een klein geldbedrag, maar de beloning is natuurlijk het meespelen zelf."

Mount Everest

Finn is een echte avonturier. Samen met zijn vader, moeder en zusje trekt hij er graag op uit in de bergen. Zijn grootste wens is om de Mount Everest te beklimmen. "Tijdens de vakantie hebben we in Italië een grote bergwandeling gemaakt, waarbij ik ook zelf wilde koken en op een gasbrandertje voor ons gezin spaghetti heb gemaakt", lacht hij.

"Het kan niet avontuurlijk genoeg zijn, liefst loop ik vlak langs de afgrond of klim ik tegen een steile wand. Dat was in de film wel een beetje jammer. Daar kwam het meer neer op een speurtocht. De auditie daarentegen was wel cool met de klimtoren."

Survival coach

Finn houdt van voetballen, snowboarden, breakdance, rennen en klimmen. Hij heeft ook zijn eigen YouTubekanaal SquadGames waarop hij regelmatig leuke filmpjes post. Finn zit in groep 8 van basisschool De Klimroos.

Over de vraag of hij acteur wil worden, denkt hij kort even na. "Ik wil graag Survival Coach worden", antwoordt hij, "maar eerst ga ik naar de middelbare school."