De deelnemende kunstenaars en bezoekers waren enthousiast over de derde editie van de tentoonstelling Kunsten(z)Onder1Dak. 

De 'z' was dit jaar toegevoegd omdat ook de kloostertuin van de Onze Lieve Vrouwekerk betrokken was bij dit prachtige podium voor kunstenaars in de breedste zin van het woord. Zowel beeldend kunstenaars als kunstenaars met woorden, zang en beeld, draad en naald toonden het publiek hun artistieke en creatieve kunst.

Organisator Karien Wiercx is tevreden: "Er zijn ruim 1200 bezoekers geweest."  Bezoekers konden genieten van voorgedragen gedichten (Jan Musters), luisteren naar zang van koor ‘Cantores’ en Miranda Brand bewonderen tijdens haar Flamencodans.

Deze kunsten vloeiden samen met de tentoongestelde schilderijen, tekeningen, foto’s, beelden en zelfs een minimuseum van Herman en Hanny van der Pluim over de zanger Armand. Buiten in de tuin hebben leerlingen van het Marklandcollege honderd dromenvangers in de boom gehangen. 

Interactief 

De uit Bavel afkomstige kunstenaar Bert van Brakel had een speciale missie tijdens de tentoonstelling: "Goed leren kijken… wat mooi is." Hij heeft een Art Deco-schilderij van Kazarina nagetekend en kleurde ter plaatse de contouren verder in. “Ik wil de kunst interactief maken”, legt hij uit en laat zijn tafeltje zien waar kleurplaten liggen van het schilderij: "kinderen en volwassenen kunnen zelf bepalen wat mooi is."

Het leuke aan de locatie van de Onze Lieve Vrouwekerk is dat er al kunst van de kerk zelf aanwezig is; er hangen schilderijen van de paters in de gangen van het klooster. Exposerende kunstenaars hebben hun schilderijen uitgestald op de kerkbanken. Er is maar één kamertje waar spijkers in de muur geslagen mochten worden, dit kamertje is ingepalmd door Beeld Collectief West-Brabant. Foto’s van Aad Meijer, Huib Lotterman en Yvonne Coppens hangen samen met werken van schilder/decorateur Posthumus CA.

Samenhang

De vier hebben elkaar gevonden en ook dat is integratie van kunst. "Het is leuk om met bezoekers in gesprek te gaan", vertellen ze. "Maar het is ook heel inspirerend om met andere kunstenaars te praten en elkaars werk te zien." De kleuren van Posthumus’ acrylwerken reflecteren vloeiend die van de tegenover hangende foto’s van de zee. Een wonderbaarlijke samenhang.

Fotograaf Aad Meijer heeft de 256 kleuren van zijn foto’s teruggebracht naar 8 want een bijzonder effect heeft. Terwijl de foto’s van collega Yvonne Coppens van storm op zee slecht drie kleuren lijkt te bevatten.

Tevreden

De kunstenaars waren tevreden over deze editie. Dat gold ook voor het publiek. Bezoekers Marie-José de Leeuw en Jolanda van Dorst zijn ook zeer positief "Roosendaal barst van het talent." En dat brengt bij Jolanda van Dorst nog een mooie suggestie naar voren: "Laat deze kunstenaars meedoen in de KunstUitleen, dan kan iedereen van hun werken genieten."