Het Gemeentelijk Muziekconcours gaat op de schop. De deelnemende clubs hebben er voor gekozen om nieuwe elementen aan het jaarlijkse muziekevenement toe te voegen. 

"De wellicht grootste wijziging is dat we het concours terugbrengen naar één dag", vertelt Berry Koevoets, lid van de organiserende gastheer St. Cecilia. De Zegse vereniging organiseert het muziekspektakel samen met majorettevereniging Twinkle Stars.

Op zaterdag 29 oktober treden alle majorette- en muziekverenigingen weer aan in de grote zaal van sportcentrum de Vijfsprong in Rucphen. De twirlverenigingen treden op de zaterdagmiddag op. In de avonduren is de Vijfsprong het domein van de muziekgezelschappen.

"Er zijn verschillende redenen om het Muziekconcours te vernieuwen. Dit jaar bestaat het evenement vijftig jaar wat een mooie aanleiding is om er eens goed naar te kijken. Ook werd het tijd voor een nieuwe impuls vanuit praktisch oogpunt", geeft Koevoets aan.

Zo nemen er minder mensen deel aan het verenigingsleven, waardoor clubs te maken krijgen met een dalend aantal leden. Hier hebben muziekclubs ook mee te maken, waardoor ze niet altijd overal op kunnen treden.

Kwaliteit

"We vinden het belangrijk dat de kwaliteit van het muziekconcours hoog blijft en dat het evenement ook de komende jaren behouden blijft voor de gemeente Rucphen", meldt Koevoets.

De verenigingen hebben daarom de koppen bij elkaar gestoken en gezamenlijk gekozen om vernieuwingen door te voeren. Dit jaar wordt er voor het eerst naast de juryprijs een publieksprijs uitgereikt waarbij bezoekers kunnen aangeven welke club het beste heeft opgetreden.

Ook is het muziekprogramma op de schop gegaan. De verschillende categorieën waarin de verenigingen optraden zijn geschrapt. In totaal spelen alle deelnemers twintig minuten. De organisatie mikt met name op een "mooi artistiek programma."

Muziekverenigingen

In totaal doen zes muziekverenigingen mee aan het concours. Harmonieën NEO uit Rucphen en St. Cecilia uit Zegge en fanfares De Eendracht uit Sint Willebrord en KNA uit Schijf geven acte de présence. Die laatste vereniging wordt deze avond ook nog vertegenwoordigd door het tamboerkorps.

Accordeonvereniging Sempre Crescendo completeert de avond. In de middag treden de majoretteclubs Twinkle Stars uit Zegge, Dreamflash uit Schijf, The Butterflies uit Rucphen, The Fantasy Kids uit Rucphen, The Starshines uit Sint Willebrord en de Estrella’s uit Sprundel op. Zij vaardigen diverse individuen en teams af in verschillende categorieën.