Zo’n tweehonderd deelnemers aan de Tourtocht moooi West-Brabant fietsen op zaterdag 1 oktober gezamenlijk door West-Brabant. Bijzonder aan dit fietsevenement is dat vertegenwoordigers uit de overheid, het onderwijsveld en het ondernemerschap gezamenlijk deelnemen. 

Ook rijden verschillende bekende oud-wielrenners, zoals Bart van Est, Koos Moerenhout, Johan van der Velde en Jack van der Poel mee.

De toertocht is speciaal uitgezet door Stichting De Goeie Ontsnapping en de Cycling Ambassadors West-Brabant (CAWB). Die laatste groep is een netwerkclub die er geregeld samen op uit trekt om te fietsen. Het is de bedoeling om West-Brabant op deze wijze nog beter op de kaart te zetten als dé wielerregio van Nederland.

De start is om 08.30 uur bij het NAC-stadion in Breda. Daarna trekt de tourtocht door alle gemeenten in West-Brabant. In totaal zijn er vijf tussenstops bij golfbaan de Turfvaart in Rijsbergen, café Tivoli in Nispen, café Gastels Sfeer in Oud Gastel, minicamping Oud-Drimmelen in Drimmelen en café-herberg de Koppelpaarden in Dussen. De rit eindigt weer in Breda.

"De tocht is in totaal 186 kilometer, maar de deelnemers kunnen zelf weten hoeveel kilometer ze rijden. Om de dertig kilometer is een opstapplaats. Er zijn tourrijders die bijvoorbeeld negentig kilometer rijden, maar we hebben er ook veel die de gehele afstand afleggen", vertelt secretaris Jos Hereijgers van CAWB.

Gemengd gezelschap

De groepen die mee fietsen zijn onder meer afgevaardigd vanuit de West-Brabantse gemeenten, de provincie Noord-Brabant en verschillende semioverheidsdiensten. Ook ondernemers en onderwijsmensen nemen deel. “Het is een gemengd gezelschap van jong tot oud.

De tourtocht is ook voor iedereen geschikt, omdat we met verschillende snelheden fietsen: "van de recreant tot de snelle geoefende groep", legt Hereijgers uit. De leden van de CAWB rijden in hun eigen clubkleding. De overige deelnemers ontvangen een wielershirt dat wordt gesponsord door het Havenschap Moerdijk.

Bij de route is er op gelet dat de deelnemers over brede wegen rijden met zo min mogelijk stoplichten en spoorwegovergangen. De tourtocht wordt vergezeld door een materiaalbus van het CAWB. Ook rijden er twaalf motorrijders mee. "Het belooft een mooi fietsevenement te worden", blikt Hereijgers alvast vooruit.