Wielervereniging Willebrord Wil Vooruit (WWV) snakt naar een eigen trainingsparcours. "Op dit moment rijden we op straat tussen het andere verkeer en dat levert soms gevaarlijke situaties op", vertelt voorzitter Jerrie Maas van WWV. 

Daarnaast kampt met de club met beperkte mogelijkheden om sponsoren te werven, doordat een eigen accommodatie ontbreekt.

Onlangs klopte de wielervereniging daarom bij de gemeente Rucphen aan voor financiële hulp. Jaarlijks krijgt WVV een subsidiebedrag van 1.200 euro. Het college van burgemeester en wethouders besloot om eenmalig een extra bedrag van 2.750 euro toe te kennen.

Unieke positie

Volgens wethouder René Lazeroms van Sport heeft WWV een unieke positie in de regio: "De club is niet te vergelijken met de gewone tourclubs. WWV is een opleidingsploeg waarvan rennertjes doorstromen naar de grotere teams. Ook past deze vereniging heel goed in de gemeente Rucphen als wielergemeente." Hij heeft de hoop dat WWV volgend jaar zelf meer sponsoren weet te werven om de begroting rond te krijgen.

Dat wordt volgens Jerrie Maas nog een behoorlijke kluif: "Het enige wat wij sponsoren kunnen bieden als tegenprestatie is een plek op het shirt. Andere verenigingen kunnen bijvoorbeeld in ruil voor een bijdrage een bord op de sportaccommodatie plaatsen, maar deze mogelijkheid hebben wij niet."

 In de gemeente Rucphen wordt al geruime tijd gesproken over de aanleg van een trainingsparcours op sport- en recreatiepark de Binnentuin. Op deze baan van asfalt kunnen wielrenners veilig oefenen voor een wedstrijd. Hoewel er al een paar jaar plannen liggen is er nog steeds geen startdatum in zicht voor dit project.

Verkeersregelaars

"Doordat we nu op straat moeten oefenen, is het ook nodig om verkeersregelaars te regelen. Het is steeds moeilijker om hier vrijwilligers voor te vinden. Daardoor moeten we deze regelaars inhuren en dat kost ook geld. Met een oefenparcours is dat niet meer nodig. Als we daar een kantine bij hebben, levert dat ook opbrengsten op", legt Maas uit.

De wielervereniging is al veertig jaar bezig met lobbyen voor een eigen trainingsbaan. Collega-verenigingen De Jonge Renner en Breda beschikken wel over een oefenparcours. Bij WWV zijn 95 leden aangesloten, waarvan dertig jeugdrenners van acht tot veertien jaar oud. De club heeft al meerdere profs afgeleverd, zoals Moreno Hofland, Dylan Groenewegen, Stan Godrie, Sieben Wouters en Bas Tietema.