Ik ben vergeetachtig, betekent dit dat ik dement word? Hoe ga ik om met de dementie van mijn partner, vader of moeder? Waar vind ik informatie en hulp? 

Het Zorgelooshuys in Roosendaal biedt de helpende hand. Maar liefst één op de vijf mensen krijgt een vorm van dementie. En dan te bedenken dat ook nog eens gemiddeld drie mantelzorgers zich ontfermen over de persoon met de geheugenproblemen. Dat betekent dat nagenoeg iedereen ooit met dementie in aanraking komt.

Nadat iemand de diagnose dementie heeft gekregen, zien we dat de wereld van deze mensen in elkaar stort. Ze hebben vaak veel vragen en zorgen, maar er zijn nauwelijks plekken waar ze terecht kunnen. Voor deze mensen en hun familie, vrienden en kennissen is het Zorgelooshuys bedoeld: een inloophuis waar je welkom bent en ’waar je jezelf kunt zijn’.

Het Zorgelooshuys heeft een zeer laagdrempelig en open karakter. Iedereen kan er zo binnen lopen. Er wordt niet gevraagd om een verwijsbrief van een arts, er is geen indicatie nodig en er wordt ook geen zorgplan gemaakt.

Activiteiten

Het Zorgelooshuys voorziet in de behoefte aan informatie, aan contact met lotgenoten en actief deel kunnen blijven uitmaken van de samenleving, en aan hulp bij het omgaan met dementie. Activiteiten worden voor en door deelnemers van het inloophuis opgezet, in samenwerking met vrijwilligers die het huis een warm hart toedragen. Denk aan wandelen, deelnemen aan een gespreksgroep, op zoek naar vrijwilligerswerk onder begeleiding, helpen bij de verzorging van dieren, koken, spelletjes doen enzovoorts.

Het Zorgelooshuys wordt komende woensdag, op Wereld Alzheimer Dag, in wijkbedrijf De Wieken officieel geopend door drs. Julie Meerveld van Alzheimer Nederland en Ad Vos van Alzheimer West-Brabant. Mien Oostvogels verzorgt de muzikale omlijsting en er kan een gokje gewaagd worden bij het Rad van Fortuin. Iedereen is van harte welkom om vanaf 13.30 uur de opening bij te wonen.

Contact

Vanaf 22 september 2016 is het Zorgelooshuys geopend. Iedere dinsdag en donderdag van 09.30 uur tot 16.30 uur in wijkbedrijf De Wieken aan de Gezellelaan 45 in Roosendaal, en iedere maandag van 13.30 uur tot 16.30 uur in kinderboerderij Minnebeek aan de Ambrozijnberg 202 in Roosendaal.