De gemeente Rucphen breidt het aantal speelvoorzieningen uit. "We gaan met name meer speelgelegenheden realiseren in Sint Willebrord. Daar zijn relatief minder plekken om te spelen dan in andere dorpen in de gemeente. Het is tijd om daar verandering in te brengen", legt wethouder Martien de Bruijn van Jeugdbeleid uit.

Zo komt er een nieuwe speeltuin op het Wilhelminaplein. Verder komt er een combinatietoestel op het veld aan de Jochems Roemstraat. Ook de speeltuin aan de Seringenstraat wordt uitgebreid met een extra speelapparaat.

Het is nog niet zeker wat voor speeltoestellen er bij komen. “Daarvoor gaan we in beraad met omwonenden. We willen ook eerst weten of zij voorstander van de plannen zijn. Uiteindelijk winnen de meeste stemmen”, kondigt De Bruijn aan.

Verzoeken

Jaarlijks krijgt de gemeente de nodige verzoeken voor de inrichting van speelgelegenheden. Niet altijd kunnen deze wensen worden ingewilligd. Zo wees het college de vraag om het bijplaatsen van een zitbankje in de speeltuin aan de Elzenrijs in Sint Willebrord af.

Wel is er geld gereserveerd voor de aanschaf van twee goaltjes en een bankje voor een trapveld in Zegge. Het is echter nog niet duidelijk waar deze voetballocatie wordt gerealiseerd. "Het huidige trapveld aan de A.M. de Jongstraat verdwijnt. In samenwerking met de Dorpsraad Zegge bekijken we wat er mogelijk is", geeft De Bruijn aan.

Zo wordt er gedacht aan het openstellen van het schoolplein van basisschool Mariadonk. Dit is alleen mogelijk in overleg met de school. Het budget voor het onderhoud aan de speeltuinen bedraagt jaarlijks 15.000 euro.

Ruimte

Volgens De Bruijn is het belangrijk dat er veel ruimte voor kinderen is om te spelen: "We willen hen stimuleren om te bewegen. De jeugd gaat steeds vaker zitten om bijvoorbeeld te gamen. Veel bewegen voorkomt overgewicht en gezondheidsproblemen." 

Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen dienen kinderen elke dag minimaal één uur matig intensief te bewegen om gezond en fit volwassen te worden. Tachtig procent van de jongens en meisjes voldoet niet aan deze norm. Dat kunnen zij wèl bereiken door buiten te spelen, te lopen of te fietsen.