Er wordt een bijzonder bouwproject gerealiseerd in het centrum van Roosendaal. Tussen de Willemstraat en de Dunantstraat komen acht betaalbare grondgebonden nieuwbouwwoningen.

Een belangrijke stap voor de gemeente Roosendaal, want dit kwam de afgelopen 20 tot 25 jaar op deze manier niet eerder voor.

Met een temperatuur van 30 graden Celsius is het een uitzonderlijk warme 14 september. Een groepje mensen staat op de bouwplaats achter het Werkplein aan de Dunantstraat in Roosendaal. Hier worden acht woningen gebouwd op een plek die straks de Willemshof wordt genoemd.

Eerdere plannen

Het is uiteindelijk het vierde uitgewerkte plan op de locatie waar vroeger een breifabriek stond. "Het eerste plan was om er twee woningen te maken met een bedrijfsruimte. Er is toen een plan gemaakt voor zes grote patiowoningen, maar die werden niet verkocht. Voor zorgwoningen was de oppervlakte te klein, want dan moeten het er zestien zijn om er een zorgteam op te kunnen zetten", zegt architect Joop Marechal.

Uiteindelijk is het plan veranderd in het huidige plan: acht betaalbare grondgebonden woningen met een tuintje en een eigen parkeerplaats. Met een woonoppervlakte van 50 vierkante meter zijn de woningen geschikt voor een- of tweepersoonshuishoudens.

Dit project past precies in de Woonagenda van Roosendaal, waaruit blijkt dat er steeds meer ouderen en alleenstaanden woonruimte nodig hebben. "Er is meer aandacht nodig voor de bestaande inwoners en de transformatie van de bestaande woonomgeving", legt wethouder ruimtelijke ordening en wonen, Toine Theunis uit. "We focussen dus niet meer op nieuwbouw in de buitenwijken."

Oud of jong

Toen in augustus 2015 de acht woningen te koop werden aangeboden was de verkoop snel rond. De eerste woning werd direct al verkocht aan de 36-jarige Alex. De geboren en getogen Roosendaler komt hier alleen te wonen. Hij vindt het vooral prettig dat zijn nieuwe woning dicht bij het centrum is.

"Toch is het hier in het hofje lekker rustig en we hebben alles dicht in de buurt." Met zijn 57 jaar is Piet Rademakers de oudste koper. Hij verkocht zijn twee-onder-een-kap in Kruisland en huurt momenteel een appartement op de Markt. "Het is toch een mooi huisje voor iemand alleen", bevestigt hij. Hij verwacht dat het hier wel gezellig wordt.

Projectontwikkelaar en bouwer Peter Jakobs is erg tevreden met dit project. "Het mooiste is dat we huizen kunnen bouwen met eigen grond en een tuin voor een verrassend lage prijs", zegt hij met trots. "Je kunt een appartementje huren of je kunt hier voor minder geld in je eigen huis zitten." De doorlooptijd van het bouwproject is door zijn eenvoud bijzonder kort. "We zijn in april dit jaar begonnen en verwachten voor de Kerst klaar te zijn."

Wethouder Theunis vindt het een goed idee om samen met een van de toekomstige bewoners de symbolische eerste steen te plaatsen. Dat wordt de 24-jarige Jeroen van Loon. Hij komt hier samen met zijn honden te wonen. Als een volleerde metselaar en opperman vormen de twee een team en binnen no-time liggen er twee bakstenen strak uitgelijnd naast elkaar. Nadat de stenen gemetseld zijn zegt Van Loon lachend: "Zo, dat kan ik ook weer op mijn CV zetten."