Volleybalvereniging Symmachia Kraftwell heeft z’n thuishaven in sporthal D’n Dijck in de wijk Kortendijk. Symmachia wil hèt volleybalbolwerk van West-Brabant zijn, waar prestaties en breedtesport samengaan en waar gastvrijheid en Brabantse gezelligheid de sfeer bepalen. 

De vrouwen van het eerste vrouwenteam – Symmachia D1 – spelen in de tweede divisie. Zij zijn in Brabant het enige team dat op dat niveau uitkomt. Het vorige seizoen sloten ze af met een verdienstelijke vierde plaats.

Esther Verbraak (23) is aanvoerder; ze is een kind van de vereniging en speelt al vanaf haar veertiende in het eerste team. Voor het komende seizoen heeft de vereniging een nieuwe trainer/coach aangetrokken voor de 'dameslijn'. René van Dielen traint tweemaal per week Symmachia D1 en eenmaal per week Symmachia D2.

Sportieve ambities

Van Dielen (31) is geboren in Schiedam en woont nu in Hendrik-Ido-Ambacht. Hij speelde jarenlang in de eerste divisie met een uitstapje naar de topdivisie, de op een na hoogste klasse in de volleybalcompetitie. Hij begon als tiener al met het trainen van jeugdteams. Hij was hoofdtrainer in Oud-Beijerland en assistent-trainer bij Nesselande.

Hij weet dus wat er nodig is om de sportieve ambities van de verenging waar te blijven maken. Op de vraag of hij ook een bijdrage moet gaan leveren aan de Brabantse gezelligheid lacht Van Dielen. "Dat zou mooi zijn. Maar toen ik hier binnenkwam heb ik die gezelligheid zelf wel ervaren. Ik ben echt met open armen ontvangen. De gesprekken verliepen in een open sfeer en ik heb met vanaf het eerste moment welkom gevoeld."

Doorstroom

Van Dielen heeft van het bestuur voor het komende seizoen als opdracht meegekregen: handhaven in de tweede divisie. "Maar", zegt hij, "voor mezelf vind ik dat we minstens top vijf moeten eindigen. En dat is ook wat ik met de speelsters heb afgesproken."

Een reële doelstelling? Verbraak knikt. "Ik denk het wel. We zijn een jong team, dat steeds meer ervaring opdoet en waarin weinig veranderingen zijn geweest." Van Dielen is wel van plan om binnen de vereniging een spelverdeelsters door te laten stromen naar de D1. "We kunnen in de breedte wel wat versterking gebruiken en er lopen een paar goede kandidaten rond."

Trouw aan de doelstelling, richt Symmachia zich ook op het enthousiast maken van de jeugd, onder andere door in D’n Dijck spelmiddagen voor de jongste kinderen te organiseren.

"Zo brengen we ze spelenderwijs in contact met sport." Verbraak denkt dat de recente successen van de Nederlandse vrouwen bij het Europees kampioenschap en op de Olympische Spelen aan de populariteit van volleybal bij zullen dragen. "Je ziet dat er op tv weer meer aandacht en zendtijd voor de sport komt; ik hoop dat zich daardoor meer kinderen bij de vereniging gaan aanmelden."

Van Dielen weet nog wel een paar redenen. "Volleybal is een prachtige dynamische sport. Als je in een team, dus in een sociaal verband wilt sporten, maar je houdt niet van contactsporten, dan is volleybal misschien je ding." Half schertsend voegt hij er nog aan toe: "En het is een binnensport. Misschien niet onbelangrijk voor ouders die geen zin hebben om in weer en wind naar de sportprestaties van hun kind te komen kijken."