Winkels in Halderberge mogen waarschijnlijk op korte termijn 363 dagen per jaar geopend zijn. Het college wil namelijk de winkeltijdenwet op verzoek van een aantal lokale ondernemers verruimen. 

Als de raad akkoord gaat hoeven winkels alleen op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag geopend te zijn. Ondernemers mogen verder altijd tot 22.00 geopend zijn, behalve tijdens de Dodenherdenking op 4 mei. Dan moeten zij om 19.00 uur sluiten.

Albert Heijn Hoeven verzette zich eind vorig jaar al tegen de winkeltijdenwet van de gemeente Halderberge. De ondernemer wilde de vrije hand qua openingstijden. Na veelvuldig overleg en een bijeenkomst waar alle lokale ondernemers hun zegje konden doen, heeft B&W besloten om de wet te verruimen.

"Daarbij hebben we geluisterd naar de wensen van de winkeliers. Sommige kleinere ondernemers en mensen met een geloofsovertuiging hebben zich hardop afgevraagd of we wel mee moeten gaan in de 24-uur-economie. Het grootste deel van de ondernemers wil echter geen beperkingen opgelegd krijgen", legt wethouder Frits Harteveld uit.

Vrijstelling

"Dit alles hebben wij in acht genomen. Ook hebben we naar de winkeltijden van gemeenten in onze omgeving gekeken. Daar mogen winkels vaker en langer open en daarom doen wij de raad nu het voorstel om ook onze winkeltijden te verruimen", zegt hij. Wat het college betreft mogen winkels voortaan ook open op eerste paasdag, eerste pinksterdag en tweede kerstdag. Tweede paasdag en tweede pinksterdag waren al vrijgesteld. Dat betekent dat alleen eerste kerstdag en nieuwjaarsdag de deuren dicht moeten blijven.

Ook de sluitingstijden worden wat het college betreft opgerekt. Op Goede Vrijdag, Dodenherdenking en op kerstavond moesten Halderbergse zaken om 19.00 uur sluiten. Dat blijft het geval op 4 mei, maar alle andere dagen van het jaar mag men tot 22.00 uur geopend zijn. Op 13 oktober neemt de gemeenteraad een besluit.