In haar prachtige tuin kijkt Anneke Couvreur-Smit uit Breda terug op haar loopbaan in het kleuteronderwijs.

Nog opgeleid in 'oude stijl' maakte ze de overgang naar de basisschool mee en zag ze de computer in het onderwijs verschijnen. 

Ze heeft ontzettend genoten van haar tijd in Sprundel en vooral van de contacten met de kinderen, hun ouders en haar collega’s. Trots laat ze haar boek zien, met alle klassenfoto’s van 46 jaar, met vrijwel alle namen erbij!

Heerlijk

"Werken met kleuters is gewoon geweldig, ze zijn nog zo open. Ik heb altijd geprobeerd om de kinderen begrip voor elkaar bij te brengen, ze even te laten nadenken waarom een kindje misschien boos doet. Dan gaan ze elkaar helpen in plaats van iemand te negeren. Als je ze die houding bij kunt brengen dan geef je ze echt iets mee in het leven. Toen ik begon was er nog een aparte kleuterschool, waar die sociale omgang eigenlijk het belangrijkste was."

"Nu moeten ze al letters leren, wordt er gewerkt met computers. Ik vind het jammer dat alles zo prestatiegericht is geworden, zie veel meer faalangst en onzekerheid ontstaan daardoor. Maar er zijn ook verbeteringen hoor, je kijkt nu veel meer naar het kind zelf, die individuele aanpak vind ik echt goed."

Vertrouwen

"De kinderen in je klas moeten hun juf vertrouwen. En dat geldt ook voor hun ouders. Ik heb altijd tegen hen gezegd dat ik eerlijk zal zijn, ook als dat betekent dat ik ze iets vertel dat niet leuk is om te horen en wilde ook een eerlijke reactie terug."

"In zo’n sfeer kun je de oudere kinderen ook de jongere laten helpen, de sterkte zit altijd in de groep. Ik denk dat ik bekend sta om mijn ‘spreuken’, een daarvan is “Vragen is weten en weten is wijs." Het is heel grappig als je halverwege zo’n zin van de kinderen het tweede deel al hoort! "Ik kan het niet bestaat niet" is er ook zo een, en "van proberen kun je leren!"

Op 21 september neemt de school afscheid van juf Anneke. "Ik vind het heel jammer dat ik het vanwege gezondheidsredenen niet heb kunnen afsluiten zoals ik graag gewild had. Maar het is niet anders. Ik geniet van mijn tuin, van de lunchconcerten in de Waalse Kerk (ik ben een echte Bredase!) en mijn man en ik hopen ons geliefde Frankrijk door te kunnen trekken. Het genieten zit in jezelf, je moet het alleen zien te vinden!"