Autonoom beeldend kunstenaar Irene Weug heeft Zeeuwse roots, woont in Bergen op Zoom en geeft les in Roosendaal. Een verbindende factor bij het evenement Kunsten(z)Onder1Dak waar zij haar motto: 'Jij verzacht mijn ogen' zal borduren op bladeren van bomen. 

Met 'Jij verzacht mijn ogen' wenst Irene reacties los te krijgen bij de toeschouwers en voorbijgangers als zij tijdens de expositie bezig is met haar kunstwerk.

"Ik hou van bomen en werk graag buiten, niet beschermd", begint Irene haar inspirerende verhaal over haar werk en wat haar drijft. In vier jaar tijd heeft ze steeds een deel van het parcours naar Santiago de Compostella afgelegd per fiets (tot aan de Pyreneeën) en de laatste 800 kilometer te voet.

Deze reis heeft ze beschreven in een boekje, opgedragen aan haar echtgenoot met de titel Jij verzacht mijn ogen. Deze vier woorden zijn sindsdien een inspiratiebron gebleken voor haar beeldende werk.

Kunsten(z)Onder1Dak

In 2013 heeft Irene in een eikenboom in natuurgebied ’t Laag in Halsteren dit zinnetje op doorzichtig papier met niet schadelijke drukkunst aan de ene kant van het eikenblad en een geborduurd stukje textiel aan de andere kant, vastgenaaid. Dit werk gaat ze nu groter uitvoeren tijdens Kunsten(z)Onder1Dak. Aan de voorkant bij de Paterskerk staan drie grote bomen waar Irene elke dag vijftig van deze textiellintjes met enkele borduursteken gaat vastmaken.

"Ik hoop dat ik tijdens mijn bezigheden aangesproken zal worden door passanten en bezoekers van de expositie. En dat ze zich afvragen wie hen ogen verzacht? Hun vader, hun vriend(in), een kind, de aanblik van hondenogen?" Het mooiste wat ze zich wensen kan is dat er op iemands gezicht een glimlach komt door je eigen ogen te verzachten; en dat men minder angstig door het leven gaat.

Voorstelling 

Irene groeide op in Vlissingen en trok na de middelbare school naar Utrecht om te gaan studeren aan de academie voor Expressie door Woord en Gebaar. Ze volgde de opleiding van dramadocent. Op haar vijftigste kwam ze bij toeval terecht bij de Willem de Kooningacademie (voor beeldende kunst) en besloot zich in te schrijven voor een avondstudie. "Hier kwam ik thuis", vertelt Irene terwijl haar ogen gaan stralen.

Haar hele leven werkt Irene al met jongeren. Ze is docent drama en rekenen op het Kellebeek College Roosendaal. Binnenkort gaat ze met pensioen en hiervoor heeft ze haar eigen voorstelling al voorbereid.

Verzamelaar

Op de schildersezel staat een opmerkelijk'‘beletterd' doek: Archief van het achteloos achtergelatene. "Dit omvat mijn verzameltik", lacht Irene terwijl ze opstaat om een lange jas te pakken die behangen is met kleine plastic zakjes, gevuld met vilten voorwerpjes in vrolijk rood en roze kleuren. "Elk zakje bevat voorwerpjes die mijn leerlingen in de loop der jaren achteloos achtergelaten hebben in de klas", vertelt ze.

"Gummetjes, paperclips, propjes papier… noem het maar op. Ik heb alles gedocumenteerd en bewaard en nu verpakt in vilten pakketjes voorzien van label met datum en inhoud." Het atelier staat vol met verzamelingen waar Irene vroeg of laat door bevangen zal worden voor een goed idee dat verder vorm zal krijgen in haar kunst. Irene zal op 1 en 2 oktober aan het werk te zien zijn tijdens de expositie Kunsten(z)Onder1Dak.