Het verenigingsleven bloeide in 1961. Maar er ontbrak wat. Voor vrouwen was er weinig gelegenheid om te sporten. Dat moest anders, besloten enkele leden van zangkoor Irene. 

Ze keken eens rond en handbal leek hen wel een leuke sport. Toen bleek dat er genoeg belangstelling was, richtten ze Handbal Vereniging Heerle op. Dit jaar bestaat HV Heerle 55 jaar.

In de beginjaren hadden de dames geen eigen faciliteiten. Gelukkig konden ze voor hun thuiswedstrijden gebruik maken van het veld van de voetbalvereniging. Niet ideaal natuurlijk: ze mochten op het voetbalveld geen kalk gebruiken om de voor handbal nodige belijning aan te brengen, dus dat deden ze dan maar met zaagsel.

Douches, toiletten? Waren er niet. En omkleden gebeurde in houten barakken. Het moderne handbal was vooral een vrouwensport. Het maakte rond het midden van vorige eeuw een groeispurt en steeds meer mannen gingen het spelen. Ook in Heerle kregen mannen interesse en in 1966 richtten ze een eigen team op. Dat opereerde eerst zelfstandig, maar een jaar later kreeg HV Heerle een gemengd bestuur.

Bloeiperiode

De vereniging groeide gestaag en bereikte ongeveer vijftien jaar geleden zijn grootste omvang. "In die jaren zaten complete basisschoolklassen uit Heerle op handbal", herinnert bestuurslid en trainer Stephan Kuipers zich.

Zoals bij veel sportverenigingen kalft het ledenaantal nu wat af. De jeugd heeft de keuze uit veel vormen van vrijetijdsbesteding en dat maak de spoeling dun. Maar HV Heerle is nog steeds een van de grootste handbalverenigingen, met een behoorlijk aantal leden uit de regio Bergen op Zoom, Halsteren en Steenbergen. En dankzij de gemeente en met behulp van vrijwilligers zijn de voorzieningen op sportpark Harella nu dik in orde.

In sportief opzicht doet Heerle het eveneens goed. De Nederlandse handbalcompetitie kent negen niveaus. HV Heerle speelt bij de mannen in de Tweede Divisie, dat is het op twee na hoogst mogelijke niveau. De vrouwen spelen – één niveau lager – in de Hoofdklasse.

"Sportief gezien plukken we nog steeds de vruchten van de bloeiperiode van vijftien jaar geleden", vertelt Kuipers. "We hebben nooit op een hoger niveau gespeeld dan nu. Ons doel voor de korte termijn bij de mannen is handhaven. Bij de vrouwen zit een stapje hoger er wel in."

Jubileumviering 

Marjolein Koenraadt is oud-speelster en oud-bestuurslid. Ze zit in het feestcommissie die de jubileumviering voorbereidt. "HV Heerle is altijd actief geweest op sociaal gebied. Het was de initiatiefnemer voor de Herelse lentefeesten en we ontplooien allerlei uiteenlopende activiteiten. Dat varieert van rikavonden voor de oudere leden, tot pyjama-party’s voor de meidenteams." 

"En vergeet ons jaarlijkse toernooi niet”, vult Kuipers aan. "Met ruwweg vijftienhonderd deelnemers is dat een van de grootste in het land."

Op 24 september laat de vereniging bij de jubileumviering opnieuw zien dat ze heel goed een feest op poten kunnen zetten. ’s Middags verzorgt de gerenommeerde eredivisietrainer en oud-bondscoach van Jong Oranje Erik van der Wel enkele clinics, er is een bootcamp en een expositie geeft een overzicht van 55 jaar HV Heerle.

Vanaf vijf uur kan iedereen met een hapje en een drankje herinneringen ophalen. De kinderen mogen zich uitleven in de trainingszaal die wordt omgetoverd tot een speelhal.