De Yellow Jersey Classic viert het eerste lustrum. Het tourevenement waarbij verschillende gele-trui-dragers uit de Tour de France van start gaa,n staat zaterdag 10 september voor de vijfde keer op het programma. 

Speciale gast is dit jaar de Franse wielerlegende Bernard Thevenet. De Classic begon ooit als een idee van wijlen wethouder Jan Suijkerbuijk en oud-gele-truidrager Rini Wagtmans.

In de wielergeschiedenis zijn er zeventien Nederlandse renners die ooit de gele trui, ofwel yellow jersey, tijdens de Tour de France hebben gedragen. Wim van Est was de eerste in 1951.

Opvallend is dat vier van deze zeventien rijders uit Sint Willebrord kwamen, want naast Van Est zijn dat Wout Wagtmans, Jacques Hanegraaf en Rini Wagtmans. Het is niet voor niets dat het dorp als hét wielerdorp van Nederland gezien wordt.

Ode

Het evenement is een ode aan de gele truidragers. "Het is een prachtig idee. We eren de gele truidragers", zegt Marijn Wagtmans. "Mijn vader heeft de eerste twee edities samen met de gemeente Rucphen georganiseerd. Daarna heb ik het van hem overgenomen en ik vind het geweldig."

De wielersport zit in zijn bloed. De Yellow Jersey Classic is een toertocht van 80 kilometer, waarbij het er niet om gaat als eerste over de finish te komen. Het peloton van maximaal 250 rijders blijft de gehele tocht bij elkaar en wordt begeleid door motorrijders, volgauto’s en fietsers met een rode trui. Die rijden voorop om het tempo gelijkmatig te houden. "De gemiddelde snelheid ligt op 27 kilometer per uur. Maar als je achteraan rijdt, moet je soms flink trappen om bij te blijven." Marijn spreekt uit ervaring, want hij rijdt zelf ook ieder jaar mee.

Buitenlandse held

"Naast alle legendes uit de Nederlandse wielergeschiedenis nodigen we ook ieder jaar een buitenlandse held uit. Dit jaar is dat Bernard Thevenet. Hij heeft twee keer de Tour gewonnen”, vertelt Marijn trots. “In 1975 en 1977." In het jaar 1978 heeft Rini Wagtmans ervoor gezorgd dat de finish van de Tour de France in Sint Willebrord plaats vond.

Op die plek in de Dorpsstraat is tot nu toe ook altijd de start en finish van de Yellow Jersey Classic geweest. "Helaas is het dit jaar opgebroken voor een reconstructie, dus starten we voor de deur van ons bedrijf Gowa en finishen we bij het gemeentehuis", legt Marijn uit. Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr geeft het startschot.

Tijdens iedere editie wordt er een naamtegel onthuld van een van de helden. Eerder waren dat al de vier gele truidragers uit Sint Willebrord, maar ook Jan Suijkerbuijk. Hij kreeg een hartaanval tijdens de eerste editie en overleed later aan de gevolgen. Deze tegels liggen verwerkt in de stoep bij woonzorgcomplex De Vlegter. Wie er dit jaar met een naamtegel geëerd wordt is nog een verrassing.

Route

Toeschouwers zijn van harte welkom langs het parcours. Verschillende grote namen uit de wielergeschiedenis rijden in het geel mee en die kunnen de mensen dan met eigen ogen zien. De tachtig kilometer lange toertocht gaat door de regio van de gemeente Rucphen, maar ook richting Roosendaal en Achtmaal. De start is om 13:30 uur en de finish zal rond 17:00 uur zijn.