In het weekend van vrijdag 9 en zaterdag 10 september staat het Tongerloplein twee dagen in het teken van het Franse spelletje petanque.

In samenwerking met T’plein houdt de Stichting RoosenBoule op vrijdag en zaterdag een drietal toernooien, te beginnen met het Roosendaalse scholierenkampioenschap op de vrijdagmiddag.

RoosenBoule verhuisde in 2014 voor het eerst naar het Tongerloplein. Het evenement werd samengevoegd met het soortgelijke sportspektakel Tongerloboule. Voorheen vormde de Nieuwe Markt het decor voor het petanquespel.

Jeugd

Jeu de boules is niet alleen sport voor ouderen. "We hebben vorig jaar gemerkt dat we de jeugd tussen tien en vijftien jaar kunnen interesseren voor deze sport"l aldus voorzitter Jan Maas.

"Petanque is inmiddels een Olympische sport geworden en ook de Roosendaalse jongeren willen meer weten van deze concentratiesport. Er is een mooi prijzenpakket te winnen voor de deelnemende teams uit het Roosendaalse middelbare onderwijs", vertelt Maas. "Vanaf 14.00 uur openen de scholieren ons jeu de boulesweekend."

Vrijdagavond vanaf 19.00 uur is het plein traditioneel het domein van bedrijven en instellingen die onder het genot van een hapje en een drankje strijden om de eer en de prijzen. De muzikale ambiance wordt verzorgd door DJ Maui. Voor dit bedrijfsuitje staan inmiddels al meer dan 35 teams ingeschreven.

TongerloBoule

De zaterdag is vanaf 10.00 uur gereserveerd voor alle jeu de boulesteams die het spelletje een warm hart toedragen. Tijdens dit toernooi – genaamd TongerloBoule – wordt er door elk team van drie spelers vijf wedstrijden gespeeld, gevolgd door een halve finale en een finale.

Het winnende team mag zich met recht petanquekampioen van Roosendaal noemen, gezien het al jarenlange hoge niveau van de deelnemers.

Daarnaast wordt er gestreden om het tireerkampioenschap, een spectaculair onderdeel van deze sport. Vanaf 14.30 uur wordt het evenement muzikaal omlijst door de driemansformatie FLOW. De drie ervaren muzikanten brengen de covers op een akoestische wijze ten gehore.