De oudste inwoner van Halderberge en de op twee na oudste Brabander is dit weekend op 104-jarige leeftijd overleden in zijn woning aan in De Zellebergen in Oudenbosch. Hij was de oudste Halderbergenaar. 

Broeder Eugen werd in 1911 geboren en zou 1 oktober 105 zijn geworden.

Hij maakte twee wereldoorlogen mee, een watersnoodramp en nog veel meer gebeurtenissen tussen 1911 en 2016. Zijn leven stond in het teken van God.

Op 31 juli 1927 trad hij namelijk in bij de Broeders van Saint Louis in Oudenbosch. Hij heeft daar gewerkt als surveillant, een studiemeester, op het schippersinternaat. In 2002 ontving hij, vanwege het 75-jarig jubileum, een Penning van Verdienste in zilver.

En in 2011 werd door de gemeente samen met broeder Eugen een speciale boom geplant die reeds honderden miljoenen jaren bestaat, zelfs al in het Dinosaurustijdperk. Deze Japanse notenboom werd vlakbij zijn woonverblijf in De Zellebergen gepland, de plaats waar hij dit weekend overleed.

Vaste tijden

In oktober, op de dag dat hij 104 werd, vertelde hij: "Gelukkig heb ik nog spraakvermogen. En de geest is ook nog goed." Hij was naar eigen zeggen alleen wat sneller moe na een dag waarop hij zijn aandacht moet verdelen.

Wat het geheim van zo’n lang leven is? Daarop gaf de broeder op zijn laatste verjaardag het antwoord: "Het is heel belangrijk om bepaalde dingen op vaste tijden te doen."

Bidden

Bidden vormde daarin een vast onderdeel. Het werd ook benadrukt in oktober vorig jaar toen hij vertelde over zijn ongelukkige momenten.

Broeder Eugen: "Ik heb weleens gebeden, haal me nou maar." Het ging dan om omstandigheden die zich telkens herhaalden of als een dag heel anders verliep, iets wat hem ontzettend moe maakte. Desalniettemin genoot broeder Eugen van het leven en was hij vrijwel altijd van de partij als er een uitstapje werd georganiseerd.

Hij vertelde graag over zijn leven en deelde zijn kennis. Trots was hij ook op zijn hoge leeftijd.