Ongeveer twintig monumenten in Roosendaal en omgeving zijn in het Open Monumentenweekend op zaterdag 10 en zondag 11 september te bezoeken. Stichting OMD Roosendaal heeft een gevarieerd programma samengesteld dat in het teken staat van het thema 'Iconen en Symbolen'.

Het zwaartepunt ligt in Roosendaal op de zaterdag. Speciale aandacht is voor het carillon in de St. Jan dat dit jaar vijftig jaar bestaat.

Het Monumentenweekend begint op vrijdagavond 9 september met een lezing van Carl van Eyndhoven en Michel Gottmer over 50 jaar carillon in de Rabozaal van schouwburg De Kring. Deze bijeenkomst begint om 20.15 uur. Vooraf is een beiaardconcert te beluisteren aan de oude Markt.

Veel monumenten kunnen vrij worden bezocht. In Roosendaal zijn dat Onze Lieve Vrouwekerk, het Emile van Loonhuis, de St. Janskerk, de toren met beiaard, café Anno 1810, klooster Mariadal, kapel Mariagaard, het NS-station, de St. Josephkerk en de pastorie aan de St. Josephstraat, de oude begraafplaats aan de Bredaseweg en molen de Twee Gebroeders (Amerikalaan 10C). Molen de Hoop aan de Willem Elsschotlaan en de Schuurkapel aan de Damastberg 108 zijn alleen zondag toegankelijk.

Activiteiten

In veel monumenten worden ook activiteiten gehouden. Zo kan de toren in de St. Janskerk worden beklommen. In Anno 1810 geeft klavecimbelspeler Karel Smagge om 13.00 uur een optreden.

In Mariagaard kunnen bezoekers genieten van een tentoonstelling met foto’s van kosteres Anneke van Oorschot en van luciferbouwsels van Toine Edelbloedt. In Mariadal, de St. Josephkerk en op de oude begraafplaats zijn rondleidingen.

Dorpen

Ook in de dorpen zijn verschillende monumenten te bewonderen. In Nispen doen de Maria Hemelvaartkerk en de molen aan de Dorpsstraat 26A mee. In Wouw kan een kijkje worden genomen in de kerk en in molen de Arend. In Zegge zijn de kapel, de kerk en de pastorie open gesteld.

Het Hurksgenootschap houdt in de stad twee rondleidingen langs markante werken van architect Jac Hurks. Die starten om 11.00 en 13.30 uur bij de bibliotheek. Om 11.00, 13.00 en 15.00 zijn er rondleidingen langs Roosendaalse symbolen die vertrekken bij de St. Jan.