De PVV Brabant is boos over het moskeebezoek dat een groep kinderen afgelopen week aflegde in het kader van de Kindervakantiebuurtsportweek. 

De rondleiding in het gebedshuis in de wijk Kortendijk maakte onderdeel uit van een week vol activiteiten waar jongens en meisjes vlak voor de start van het schooljaar aan mee konden doen.

Volgens statenleden Louis Roks en Alexander van Hattem van de PVV is een visite aan de moskee ‘absoluut ontoelaatbaar’ tijdens een kindervakantiebuurtsportweek. Zij hebben opheldering gevraagd aan Gedeputeerde Staten. Volgens de twee is er sprake van 'islamitische indoctrinatie.'

Ondersteuning

Zij vragen de provincie om de organisator van deze week, Sportservice Noord-Brabant, op te roepen te stoppen met de ondersteuning van activiteiten van moskeeën en andere islamitische organisaties. Volgens de PVV verstoort de islam de samenleving en dienen zij geen hulp te krijgen bij activiteiten.

Ook willen de twee dat Sportservice Noord-Brabant geen subsidie meer krijgt indien zij doorgaan met het geven van ondersteuning aan moskeeën. De Gedeputeerde Staten moeten nog antwoord geven op de vragen.

Directeur Sandra Heerius van Sportservice Noord-Brabant is verbaasd door alle ophef. De sportorganisatie organiseert al een paar jaar in verschillende wijken in Roosendaal de 'kindervakantiebuurtsportweek.' Vlak voor de zomervakantie kunnen kinderen zich opgeven om vijf dagen lang mee te doen alle activiteiten. Die bestaan uit meer dan sport alleen. "In het programma zitten bijvoorbeeld ook activiteiten als samen ontbijten en het gezamenlijk bekijken van een film", geeft Heerius aan.

Samenwerking

Sportservice Noord-Brabant kent de moskee als een goede samenwerkingspartner uit de wijk: "Zo houden we bijvoorbeeld ook jaarlijks een sportdag voor alle kinderen uit de buurt. Op deze manier bevorderen we de sociale cohesie." 

Zij benadrukt dat alle ouders van de deelnemende kinderen vooraf toestemming hebben gegeven voor het bezoek aan de moskee. Dat deden zij door een formulier in te vullen waarop het programma stond: "Alle ouders vulden ja in."

Heerius laat weten zich van alle commotie te distantiëren: "Onze buurtsportcoaches doen leuke dingen met de kinderen. Daarbij hoort een interactief programma waarbij een bezoek aan een gebouw ook hoort. Veel kinderen zijn nog nooit binnen geweest in de moskee en konden er op deze manier mee kennis maken. Zo bezoeken we bijvoorbeeld ook een bejaardentehuis."