In Nederland wordt al een aantal jaren door sportkoepel NOC*NSF de Nationale Sportweek georganiseerd. Dit jaar staat die week vooral in het teken van sporten voor ouderen. 

Demy Weertman, verbonden aan Sportservice Noord-Brabant, heeft de eerste Roosendaalse editie voorbereid en georganiseerd.

Doel

Het doel van de week is vooral ouderen in beweging te krijgen. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van activiteiten die zelfstandige sportverenigingen al organiseren en waar 50-plussers gemakkelijk bij aan kunnen sluiten. Deze week is tevens gekozen als Week tegen de Eenzaamheid. En die beide thema’s vullen elkaar feilloos aan.

Het is de eerste keer dat er in Roosendaal een aantal activiteiten in het kader van de Nationale Sportweek worden georganiseerd. "Vanuit mijn opleiding aan de Hogeschool Zeeland Vlissingen had ik daar al eerder kennis mee gemaakt en daarom heb ik voorgesteld om de sportweek ook hier te doen", vertelt Weertman.

Programma

“We sluiten met ons programma aan op activiteiten die door het jaar heen in Roosendaal ook al plaatsvinden”, zegt Weertman over het programma. "Het belangrijkste doel is om de 50-plussers 'in beweging te krijgen. Daarbij biedt het programma voldoende keuzemogelijkheden."

Zo gaat men op maandag 19 september Bio Walking beoefenen. "De deelnemers lopen door de weilanden aan de rand van Roosendaal en de route is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers." Dinsdag wordt er in Sporthal Metsj Point een Dynamic Tennis toernooi gehouden. "Het veld is kleiner, rackets zijn korter en de bal is lichter. Mensen kunnen daar kennis mee maken en een toernooitje spelen."

Walking Football

Woensdag kunnen deelnemers meedoen aan Walking Football, waarbij er ondersteuning wordt geboden door DVO’60. Donderdag staat Tai Chi Tao op het programma, waarbij de balans tussen lichaam en geest wordt hersteld. Er wordt dan door Sung Tao een workshop verzorgd.

"En we sluiten de week af op vrijdag met een workshop tafeltennissen. Voor de kosten hoeven de mensen het niet te laten, want ze betalen bij elke activiteit één euro, en daar krijgen ze dan ook nog een kopje koffie of thee voor."