De organisatie van de Dorpenomloop Rucphen heeft het parcours van de editie in 2017 aangepast. Dat is noodzakelijk, omdat de Dorpsstraat in Sint Willebrord vanaf deze week op de schop gaat. 

"We houden de route zoveel mogelijk hetzelfde, maar we ontkwamen er niet aan om een paar kleine bijstellingen te doen”, vertelt wedstrijdleider Corné Heeren.

De belangrijkste wijziging is dat de renners aan de Dorpenomloop aan de andere kant van de Dorpsstraat finishen bij woonzorgcentra De Kim en De Vlegter. Verder gaat de wielerronde bij de rotonde met de Ettenseweg en de Bosstraat in Sprundel rechtsaf richting Etten-Leur.

"We zitten namelijk niet alleen met werkzaamheden aan de Dorpsstraat, maar ook aan de St. Janstraat in Sprundel. Daar kunnen we dus niet in", geeft Heeren aan.

Irenestraat

Via de parallelweg komen de renners uiteindelijk terecht in de Irenestraat in Sint Willebrord. Daarbij draaien zij linksaf de Dorpsstraat in en passeren zij de gemeenschapshuis de Lanteern. Bij de Pastoor Bastiaansensingel gaan zij rechts af om daarna links af te slaan richting café De Kwast.

Daar nemen zij de rechtafslag naar de Poppestraat om de rotonde driekwart rond te gaan en zo weer op het vertrouwde parcours in de richting van de Kaaistraat verder. De neutrale start blijft hetzelfde op het Emmausplein en waarschijnlijk vindt de officiële start net voorbij het gemeentehuis van Rucphen plaats.

Overleg

De organisatie van de Dorpenomloop heeft ook met de gemeente Rucphen overlegd. Daarop zijn een paar aanpassingen gedaan, zodat de toekomst van de wielerkoers is gewaarborgd. "We hebben de goot verlegd, zodat de breedte van de weg voldoet aan de eisen van wielerbond UCI", vertelt wethouder Laura Matthijssen-de Jong van Groen en Wegen.

De weg is bij de finish nu zes meter breed, zodat er wielerwedstrijden op nationaal en internationaal niveau kunnen worden verreden. "Dat was voor ons erg belangrijk. De UCI stelt namelijk dat de weg bij de laatste tweehonderd meter van de race zeshonderd meter breed moet zijn", meent Heeren. Daarmee is de toekomst van de Dorpenomloop veilig gesteld.

Liever had hij nog gezien dat een langer stuk traject was aangehouden van zes meter: "Daarmee houd je de Dorpsstraat aantrekkelijk voor grote wielerevenementen, zoals de Eneco Tour, Olympia Tour of zelfs de Tour de France. Voor een massasprint zeker op internationaal niveau is een ruime en lange finishlijn belangrijk."