Dirk Danen speelt op topniveau bij rugbyclub Hilversum

In de familie Danen heeft het rugbyspel altijd een belangrijke plaats ingenomen. De vader van Dirk zat op rugby en ook zijn opa heeft voor de Roosendaalse rugbyclub veel betekend.

Niet voor niets heet het familietoernooi van rugbyclub RCC Bekaro het Cees Danen Familietoernooi. De uitspraak, de appel valt niet ver van de boom is dus zeker op Dirk van toepassing.

Eigenlijk wilde kleine Dirk in groep vier al op rugby maar eerst ging hij op judo en op atletiek.
Die takken van sport verbleekten bij het stoere rugbyspel en in groep acht mocht hij eindelijk van zijn moeder op rugby. Zijn vader werd coach van Dirks team. De meeste teamgenootjes waren vrienden van de Fatimaschool.

Passie

Dirk vertelt: "Rugby is mijn passie. Het is een sport die je een familiegevoel geeft, het is een harde cultuur maar je leert samenwerken en respect hebben voor je tegenstanders. Je moet een doorzetter zijn. Ik ben een rustige jongen maar in het veld een beest."

"Na een aantal jaren rugbyen werd ik uitgekozen om in de Nederlandse Jeugdselectie mee te draaien en later ben ik in het Nederlands Rugbyteam gekomen. Ik volgde ondertussen in Tilburg op het ROC de Sportopleiding Sport en Bewegen. Die combinatie van school en rugby was natuurlijk ideaal. Ik wilde graag sportinstructeur worden."

"In het derde jaar heb ik nog even getwijfeld tussen mijn opleiding en een militaire opleiding bij de commando’s maar heb toch voor een rugbycarrière in de topsport gekozen. In 2007 ben ik met het Nederlands team naar het EK in Frankrijk geweest. Een jaar later kreeg ik de aanbieding om bij Rugby Club Hilversum te komen spelen. We spelen in de Ereklasse, de hoogste klasse, en we zijn sinds ik er speel al vier maal Landskampioen geworden, ook dit jaar. Verder spelen we in de rugbycompetitie van de European Nations Cup. We zitten in de competitie met Polen, Moldavië, Oekraïne, Zweden en België.”

Danen heeft na zijn opleiding nog in Duitsland en Schotland gespeeld. Sinds enkele jaren speelt hij ook toernooien met Rugby Sevens, een team bestaat uit zeven man in plaats van vijftien man. De 7s is dit jaar erkend als een Olympisch sportonderdeel.

Danen speelde met het Nederlands team mee in de European Rugby Sevens Grand Prix series tegen wereldklasse teams als Engeland, Frankrijk en Wales. Sinds een paar jaar heeft Danen zijn eigen bedrijf. Hij is Personal trainer en geeft trainingen aan de Rugby Academie in Hilversum, ook is hij betrokken bij maatschappelijke projecten.

Probleemjongeren

Hij vertelt: "In het laatste jaar van mijn sportopleiding heb ik als sportinstructeur stage gelopen in Frankrijk en gewerkt met probleemjongeren. Die buitenlandse ervaring heb ik goed toe kunnen passen vorig jaar in het project 'De Harde Leerschool' in Rotterdam en Breda.  Ik heb toen acht weken rugbytraining gegeven aan dertig werkloze jongeren vanaf achttien jaar, sommige ontspoord."Door het rugbyspel werd hen discipline, respect en sociale vaardigheden bijgebracht. De volhouders kregen na die acht weken een baan aangeboden. Het was een groot succes en meerdere gemeenten zijn geïnteresseerd in dit project. Regionaal begeleid ik rugbytalent van het Talentencentrum Zuidwest Nederland bij Aleco in Roosendaal. Ik ben daar ambassadeur van. Daar ben ik zeer trots op."

Tip de redactie