Manuela van der Heijden schittert in 'Heel Holland Bakt'

Het tv-programma Heel Holland Bakt is dit jaar extra spannend om te kijken voor inwoners uit Roosendaal. Voor het eerst doet namelijk een kandidaat uit de gemeente Roosendaal mee: Manuela van der Heijden. 

Zij strijdt samen met negen andere deelnemers om de titel 'Beste Thuisbakker van Nederland.' Vanaf zondag 4 september start de afvalrace weer om 20.20 uur op Nederland 1.

Manuela heeft erg veel zin in deze speciale uitdaging. Ze is al jaren fan van het populaire bakprogramma: "Het is voor mij erg bijzonder om mee te doen. Mijn vader keek ook naar alle uitzendingen. Helaas is hij overleden, maar ik weet zeker dat hij mijn deelname fantastisch zou hebben gevonden."

Bakkersgezin

Bakken en koken zit Manuela in het bloed. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want ze komt uit een echt bakkersgezin. Haar vader Jos van der Heijden runde tot eind jaren tachtig in de Westrand een eigen bakkerij en was daarmee een bekend gezicht in de wijk.

Thuis bakt Manuela er in haar ruime woonkeuken ook graag op los. Bezoek wordt dan ook geregeld ontvangen met iets lekkers. Voor dit interview verwent ze de verslaggeefster met 'Roosendaalertjes:' tongstrelende gebakjes voorzien van overheerlijk soezendeeg. 

"Ik bak van alles: taart, brood en koekjes. Eigenlijk maak ik bijna alles zelf. Ik koop bijna nooit pakjes of zakjes. Zo vind ik het ook leuk om niet-alledaagse producten als ketchup en boter zelf te maken."

Vitaliteitscoach

In het dagelijks leven werkt Manuela als vitaliteitscoach. Daarbij begeleidt ze mensen naar een gezonde leefstijl. Dat kan onder meer met gezonde recepten, maar ook met tips om meer te bewegen: "Hierbij laat ik mensen met bijvoorbeeld een glutenvrij dieet zien hoe zij toch gezond en lekker kunnen eten."

Ook geeft ze als vrijwilligster kookworkshops in het inloophuis Rose-Linde waar kankerpatiënten terecht kunnen voor ontmoeting en ontspanning. Het bakken past dan eigenlijk niet zo bij haar beroep, maar dat doet ze toch ontzettend graag: "Door dat zelf te doen weet je in ieder geval wat er allemaal in een product zit. Zo is zelfgemaakt brood heel gezond én smaakt ook nog eens lekker."

Creaties

Voor Heel Holland Bakt moest Manuela meerdere keren bakcreaties inleveren. In de eerste ronde maakte ze een frambozentaart met meringue (schuim) en een desembrood. Toen ze werd geselecteerd voor de volgende ronde moesten ze op locatie aan de slag onder leiding van jurylid Robèrt van Beckhoven.

De kandidaten dienden in twee uur tijd een taart te maken. Manuela koos ervoor om een aardbeienslagroomtaart te maken. Dit baksel kenmerkte zich door een hele speciale verrassing: de kern bestond uit stroken opgerolde amandelbiscuit met aardbeienjam. Dit zorgde voor een mooi streepjeseffect op het moment dat de taart werd aangesneden.

Bijzonder avontuur

Heel Holland Bakt ervaart Manuela als een bijzonder avontuur. Alle kandidaten hebben ook intensief contact met elkaar: "Er heerst echt een vriendschappelijke band, terwijl je toch ook concurrenten van elkaar bent."

 Ook is Manuela enthousiast over presentator André van Duin. Hij valt dit seizoen in voor Martine Bijl: “We kennen hem op tv natuurlijk vooral van typetjes, maar in dit programma is hij echt helemaal zichzelf. Hij gaat geweldig met alle kandidaten om.”

Ook na de tv-uitzendingen heeft Manuela nog plannen genoeg. Zo droomt ze ervan om in een eigen baklokaal workshops te gaan geven: "Het lijkt me heerlijk om mensen de basis van het bakken te leren. Zo weten veel mensen bijvoorbeeld niet hoe ze een worstenbroodje moeten maken. Dat soort dingen wil ik graag overdragen!"

Tip de redactie