De plaatsing van een vierde tank bij biovergistingsinstallatie BioMoer in Moerstraten is verder weg dan ooit. De Raad van State bevestigde deze week een eerdere uitspraak van de rechtbank in Oost-Brabant. 

Die oordeelde dat de provincie Noord-Brabant ten onrechte een verklaring van geen bezwaar had gevraagd bij de gemeente Roosendaal.

Buurgemeente Bergen op Zoom had die echter moeten verstrekken, omdat de extra bedrijfsactiviteiten op Bergs grondgebied zijn gepland. De provincie was van mening dat Roosendaal aan zet was, omdat BioMoer officieel gevestigd is in Moerstraten. Dit dorp maakt onderdeel uit van de gemeente Roosendaal.

Tegenstander

De gemeenteraad van Roosendaal was voorstander van een vierde tank bij biovergistingsinstallatie en verstrekte de benodigde verklaring van geen bezwaar. Dit stuitte op verzet van de gemeente Bergen op Zoom en verschillende natuurorganisaties die fel tegenstander waren.

Zij gingen in beroep tegen de vergunning. In november 2015 zette de rechtbank een streep door de uitbreiding van BioMoer. Het bedrijf komt voort uit een samenwerkingsverband tussen twee melkveehouders, een akkerbouwer en een aardbeienkweker.