Het is een zeldzaamheid: iemand die vijftig jaar bij dezelfde werkgever blijft. Carlo Battes – zeventig jaar jong – is zo iemand. Op 1 september viert hij zijn vijftigjarig jubileum bij Optiek van Wely. 

Als je met hem praat, is binnen een paar minuten duidelijk hoe het zover heeft kunnen komen. Battes heeft van zijn werk zijn hobby gemaakt en het enthousiasme spat er bij hem nog steeds van af. De tekst op de uitnodiging voor de jubileumviering zegt veel: 'Het is waardevol gebleken, die vijftig jaar … het is goud … 24 karaats.'

Battes begon na zijn middelbare school aan een lerarenopleiding. Na een paar jaar merkte hij: 'Dit is niet wat ik zoek.' Een zwager van zijn zus wees hem op het opticiensvak. Na een kennismaking wist Battes: 'En dit is het wel!'

Hij solliciteerde bij Van Wely, die op dat moment eigenlijk geen personeel zocht, maar die hem een kans bood. "Ik ging een dag in de week in Utrecht naar school, maar heb het vak in de praktijk van de oude Van Wely geleerd. Die man kon alles! Doordat we de glazen met de hand bewerkten, ontwikkelden we gevoel voor het materiaal. Tegenwoordig gebeurt dat met computergestuurde machines en gaat dat soort vakmanschap verloren."

Eerlijk advies

Wie denk dat hier een teleurgestelde oude man aan het woord is vergist zich. "Ik ben me altijd voor nieuwe ontwikkelingen blijven interesseren, dat geldt ook voor computers." De liefde voor het vak zit bij Battes ergens anders, namelijk bij het omgaan met mensen en bij de commerciële kant van de zaak.

"Ik verkoop nu brillen aan kinderen en kleinkinderen van mijn eerste klanten. Van veel mensen ken je de verhalen." Battes vindt het belangrijk om mensen 'eerlijk' te helpen, zoals hij dat noemt. "Mensen de goeie bril verkopen, dat is de kunst. Niet op basis van de meeste provisie, maar brillen die bij mensen passen. Dan komen ze voor hun volgende bril bij jou terug! En iemand met een goede bril is je beste reclame."

Gevraagd of hij op zijn leeftijd nog op trends let, kijkt Battes verbaasd. "Maar natuurlijk, dat moet. Een bril is niet alleen een hulpmiddel, het is een kledingstuk!" Heeft hij in al die jaren ooit onzinnige trends gezien? "Nee eigenlijk niet. Ik heb weleens gedacht: hoe krijg je het ontworpen?" En dan komt hij met de prachtige stelling: "Er is voor iedere bril wel een persoon."

Stoppen?

Battes praat met liefde over Optiek van Wely, waar hij zich tot een vraagbaak voor zijn collega’s heeft ontwikkeld. "We vormen een hecht team vormen. We doen veel aan teambuilding en krijgen de kans om allerlei cursussen te volgen."

Ooit over gedacht om voor zichzelf te beginnen? "Ik moet er niet aan denken. Ik heb nooit een negen-tot-vijf mentaliteit gehad en mijn vrouw klaagde soms dat ik altijd met mijn werk bezig was. Als ik een eigen bedrijf had gehad, was ik helemaal nooit meer thuis geweest."

Wel eens nagedacht over stoppen? "Toen de huidige eigenaar, Diederik van der Heijden, het bedrijf overnam, leek dat een natuurlijk moment om daar over te gaan denken. Maar al snel bleek ik ook met hem een prima klik te hebben, dus ben ik met veel plezier blijven werken. Natuurlijk, ik heb het eeuwige leven niet. Maar voorlopig is stoppen voor mij een schrikbeeld dat betekent dat ik veel minder contacten met mensen zou hebben."