Nog maar elf jaar oud en al de titel van UDO (United Dance Organisation) wereldkampioen hiphop op zijn naam. Afgelopen weekend haalde Ardian Shaqiri uit Rucphen het goud in Glasgow binnen. 

Met honderd deelnemers vanuit alle hoeken van de wereld bleek de Rucphense Ardian de beste in zijn klasse. Tijdens de finale van de Street Dance Championships in de leeftijdsklasse onder de twaalf jaar stonden nog maar zeven potentiële winnaars op de dansvloer. Zeven kruisjes bakenden daarbij de ruimte af waarbinnen de beste HipHop moves werden getoond.

"Je weet van tevoren niet welke muziek je krijgt, maar de mixed-music tijdens de finale lag me wel", legt Ardian uit. Soepel op muziek bewegen en daarbij improviseren, dat is de kracht van HipHop. 

Moeder Jolanda toont het filmpje waarop te zien is hoe haar zoon voor de titel strijdt. Eerlijk is eerlijk, de jonge Brabander spettert van het podium tijdens deze de solo freestyle uitvoering. "Na afloop kregen we al complimenteuze opmerkingen, toch was de uitslag zenuwslopend", verklaart zijn moeder.

Ook opa en oma Roks woonden vanuit hun vertrouwde omgeving de bekendmaking bij. "Via Livestream op Facebook zagen we hoe onze kleinzoon wereldkampioen werd. We hielden onze adem in toen de driekoppige jury het wedstrijdnummer 1055 bekendmaakte", aldus een trotse opa Roks.

Trivium Sport & Dance

Want opa speelt eveneens een belangrijke rol in het succes van zijn kleinzoon. Om de week rijdt hij dagelijks met Ardian naar Etten-Leur. "Elke dag oefen ik bij Trivium Sport&Dance in Etten-Leur", vertelt Adrian, "Daar krijg ik les van Annoeska van De Vijfeijken en Sharon Veraa. Bij terugkomst uit Glasgow stonden ze me op Schiphol op te wachten, samen met mijn vaste dansteam. Dat was wel een verrassing."

Een andere verrassing kwam via de mail. Zijn kleuterjuf van basisschool St. Martinus te Rucphen schreef met een knipoog: "Ik wist dat je het in je had. Al bij mij in de kleuterklas kon je nooit stilzitten. Altijd zat je te bewegen, de energie moest eruit." Dat is inderdaad de reden dat Ardian ruim twee jaar geleden voor HipHop koos. "Ik kan niet stilzitten, ik moét dansen. HipHop past perfect bij mij."

Sommige leeftijdsgenoten vinden de keuze van Ardian wel apart. "In mijn leeftijdsklasse dansen vooral veel meisjes, maar bij de volwassenen zijn het vooral de heren die aan de top staan."

Oefenen

Om je te plaatsen voor het WK moeten goede resultaten worden behaald tijdens het NK (Nederlandse Kampioenschappen) en EK (Europees Kampioenschappen). Ook heeft Ardian deelgenomen aan de Belgische Kampioenschappen. Daar is hij onlangs tweede geworden.

"Maar ik heb de afgelopen maanden echt heel veel geoefend", benadrukt de kampioen. Het heeft zijn vruchten afgeworpen. "Ik had met de finale een goede dag, ben de avond ervoor vroeg naar bed gegaan."

Na de zomervakantie gaat Ardian naar groep acht. School en dans zijn voor hem goed te combineren. Inmiddels heeft hij van diverse dansscholen uitnodigingen ontvangen, zelfs één voor sportcentrum Papendal. "Maar ik blijf lekker in Etten-Leur, het gaat niet alleen om het dansen, ook de gezelligheid is heel belangrijk", besluit de streetdancer.