Dimmie Scherpenisse, bewoonster van één van de woningen aan de Domomietdijk in Roosendaal, heeft geen fraai uitzicht vanuit haar tuin. Zij kijkt recht op flinke pluimen onkruid die omhoogschieten vanuit de stoep. 

Af en toe ‘komt’ een hoveniersbedrijf voorbij dat struiken en heggen fatsoeneert, maar die bekommert zich niet om het onkruid.

Wethouder Saskia Schenk, verantwoordelijk voor Openbare Ruimte zegde medio juli nog toe dat er extra aandacht besteed zou worden aan onkruidbestrijding op verhardingen. Het groeizame weer van de afgelopen maanden vroeg om die actie.

Overlast

Mevrouw Scherpenisse heeft tot voor kort op de Desmijndijk gewoond. Vanwege fysiek ongemak is ze in januari verhuisd naar de Dolomietdijk.

"Omdat alles hier gelijkvloers is, is dat voor mij  beduidend gemakkelijker, omdat ik pas een nieuwe knie heb en last van een dubbele hernia." Haar achtertuintje ligt aan een openbaar binnenplaatsje, waar een aantal woningen op uit komen. "Het onkruid in de openbare ruimte woekert echt door in mijn tuintje. Omdat ik dus niet zo goed ter been ben, heb ik al de grootste moeite om mijn eigen tuintje een beetje te onderhouden. In het verleden onderhielden we met de buurt eigenlijk ook het openbaar gebied. Maar hier gebeurt dat eigenlijk niet. Daardoor zorgt het onkruid voor overlast." 

Mevrouw Scherpenisse toont de achterzijde van haar woning en het binnenplaatsje. Grote pluimen staan tussen de bestrating en staan er duidelijk al enige tijd. "Voor de jeugd worden overal leuke speelplaatsen gemaakt, maar het zou ook zinvol zijn als er voor ouderen hier en daar eens een bankje geplaatst zou kunnen worden. Dat gaat de eenzaamheid wat tegen en je leert je buren ook wat beter kennen", voegt ze aan haar ‘klacht’ toe.

Bomen

Een buurman onderschrijft de klacht van Scherpenisse wel: "In het verleden werd er hier iedere twee maanden even gespoten en verdween het onkruid als ‘sneeuw voor de zon’. Maar ik heb begrepen dat die manier van bestrijden niet meer mag en dat er daardoor misschien bij ons niets meer wordt gedaan."

Wel verwijst hij naar het hoveniersbedrijf dat kortelings een aantal struiken en heggen knipte.  "Maar daar hebben we dan ook een aantal keren voor moeten bellen." Al bij al zijn de mensen die aan de Dolomietdijk wonen op leeftijd en is de tijd en aandacht die zij aan hun omgeving kunnen besteden nauwelijks toereikend om hun eigen tuintje te onderhouden.

De buurman onderstreept dat: "Bij mijn achtertuintje staan grote bomen, waardoor er nauwelijks meer licht in onze woonkamer komt. Als de krant in de bus valt, moeten we het licht aandoen omdat we anders niet kunnen lezen. Regelmatig vallen daar ook dode takken uit, die dan een hele tijd blijven liggen. Kennelijk voelt niemand zich verantwoordelijk voor de omgeving. En van ons mag men dat vanwege de leeftijd niet meer verwachten."

Extra maatregelen

In een reactie door de gemeente blijkt inderdaad dat er extra maatregelen zijn genomen. "Door het groeizame weer zijn een vijftal extra borstelwagens van Saver ingezet. De Kroeven, Westrand en het Centrum zijn inmiddels gedaan. De komende twee weken worden Tolberg, Langdonk en Kortendijk onder handen genomen", zegt een woordvoerder. Daarnaast is de gemeente helder over de regelgeving die sinds enige tijd geldt: "Omdat er geen gif meer gebruikt wordt, maar met hete lucht en heet water wordt gewerkt, ziet het er ook even anders uit dan in het verleden."