Dat het SKW in Sprundel allerlei sociale en culturele activiteiten organiseert, is alom bekend, maar dat er ook een klusjesdienst is, weten veel minder inwoners. 

De initiatiefnemers willen hier graag verandering in brengen. Voor Sprundelaren die dat zelf niet of niet meer kunnen, voert de Klusjesdienst allerlei kleine karweitjes in en om het huis uit. Zelfs op een regenachtige maandagmorgen wordt er iemand geholpen met het snoeien van wat boomtakken.

Hans Verdaasdonk is één van de vrijwilligers van de Klusjesdienst. Hij is ijverig bezig voor mevrouw Schalk, die voor de eerste keer gebruik maakt van de klusdiensten. “Mijn man heeft Alzheimer en we betalen ons blauw. We kunnen ons geen hovenier meer permitteren en de kinderen wonen helemaal in Amsterdam”, legt mevrouw Schalk zich enigszins verontschuldigend uit.

"Vrijwilliger Toon van de Sanden zei dat het zo niet langer ging en dat we hulp moesten hebben. Toen vertelde hij over de Klusjesdienst."

Vervoer

De Klusjesdienst voert naast kleine tuinwerkzaamheden ook nog allerlei andere klusjes uit, zoals het installeren van een mobiele telefoon, het vervangen van een lamp, bloemen planten of het schoonmaken van een afvoer. "We brengen soms ook mensen naar het gemeentehuis of het ziekenhuis", legt Ton Bergenhenegouwen uit. Hij is de initiatiefnemer van de werkgroep en al jarenlang actief binnen SKW Sprundel.

"We hebben zelfs wel eens mensen naar een trouwerij gebracht." Sprundelaren die eens lekker willen wandelen of fietsen, maar dat niet meer zelfstandig kunnen, mogen ook een beroep doen op de Klusjesdienst. Dan gaat er een vrijwilliger mee. Dat is niet alleen goed voor de beweging, maar ook nog eens gezellig. Om die reden zou de werkgroep graag over een duofiets willen beschikken.

Voor hun activiteiten vraagt de Klusjesdienst altijd een kleine vergoeding van de aanvragers. Meestal is dat slechts vijf tot tien euro. Wat de Klusjesdienst wel belangrijk vindt, is dat er geen concurrentie ontstaat met bedrijven. Daarom gaat het altijd om kleine klusjes die niet meer dan twee uur in beslag nemen en die niet door een erkende vakman gedaan hoeven te worden.

Vrijwilligers

Er zijn zo’n zeven vrijwilligers actief voor de Klusjesdienst. Allemaal mannen die ondertussen gepensioneerd zijn. "Het helpen bij de Sprundelse Klusjesdient is helemaal vrijblijvend", legt Verdaasdonk uit. "Dus als mensen twijfelen of ze zich aan willen melden, dan weten ze in ieder geval dat het niet verplicht is. We hebben ons hele leven al gewerkt en op onze leeftijd wil je het lekker zelf kunnen bepalen."

Ondertussen zijn alle takken van de boom en worden de restanten in kleine stukken gezaagd. "Ik ben hier ontzettend mee geholpen. Moet je toch kijken wat een licht!" Mevrouw Schalk is dolgelukkig en vindt het fantastisch dat er mensen zijn die dat voor een buurtbewoner willen doen.

Wie iets wil doen voor dorpsgenoten die met een klusje, vervoer of begeleiding omhoog zitten, wordt gevraagd contact op te nemen met Ton Bergenhenegouwen (tel. 0165-383091). Dat geldt ook voor mensen die een klusje hebben of die vervoer of begeleiding nodig hebben. De Klusjesdienst staat klaar.