Vrijdag 7 oktober komen vijf politiebureaus, gelegen in West-Brabant, onder de veilinghamer. Het gaat hierbij om twee politiebureaus in Breda en locaties in Oudenbosch, Steenbergen en Hoogerheide. 

"Het politiebureau in Hoogerheide is inmiddels al gesloten. De overige politiebureaus gaan pas op slot, zodra er een steunpunt in de regio is gerealiseerd", aldus politiewoordvoerder Alwin Don. Alle vijf de locaties stonden al een geruime tijd bij de politie op de nominatie om van de hand te doen.

Nationale Politie

De sluiting van vijf Brabantse politiekantoren zijn onderdeel van de nationalisering van de politie. Landelijk zijn er momenteel zo’n 750 politiebureaus, waarvan 400 locaties volwaardige politiekantoren zijn. Dat laatste getal wordt in de komende tijd teruggebracht naar een kleine 170 volwaardige politiekantoren.

In West-Brabant heeft het proces gevolgen voor de huidige politiekantoren. In totaal zullen er negen van de veertien kantoren geopend blijven. De overige kantoren worden op vrijdag 7 oktober van dit jaar online geveild via het veilingplatform BOG Auctions.

De veiling is een unicum, zo verduidelijkt een woordvoerder van de Nationale Politie. “Het is de eerste keer dat we deze manier testen om onze panden te verkopen.”, vertelt hij. “Wel is het nog mogelijk om via een andere weg een bod uit te voeren, nog voordat de panden in de veiling gaan. Via de notaris kunnen bedrijven een bod uitbrengen op één van de panden die in de verkoop staan.”

Steunpunten

Het politiebureau van de gemeente Woensdrecht stond al een geruime tijd leeg. Het markante gebouw aan de Sportlaan in Hoogerheide, tegenover zwembad Laco, sloot enkele dagen na de jaarwisseling definitief haar deuren. Sindsdien huisvest de politie in het daarvoor ingerichte steunpunt in het gemeentehuis.

Het steunpunt dient als uitvalbasis voor (wijk-)agenten die werkzaam zijn in de gemeente Woensdrecht. De locaties in Breda, Steenbergen en Oudenbosch waren eveneens niet meer volledig in gebruik. Tot voor kort was het enkel nog mogelijk om op afspraak een bezoek te brengen aan de bureaus.

Eerder deed de politie de belofte dat politiebureaus alleen sluiten als de digitale dienstverlening op orde is. "Politiebureaus worden door ons pas verlaten, zodra er een steunpunt in de gemeente is gerealiseerd”, verduidelijkt Alwin Don, woordvoerder politie Zeeland/West-Brabant. Don: “Deze steunpunten zijn overigens niet bedoeld voor aangifte. De sluiting van alle bureaus zal over een langere periode geleidelijk plaatsvinden. Samengevat komt het er op neer dat een bureau pas dichtgaat, zodra er tegelijkertijd een steunpunt is gerealiseerd."